[i]Een supporter vertelde dit na afloop en als coach, knikte ik instemmend: JA, de U18-1 is weer sterker geworden en speelde vandaag zijn beste wedstrijd! BVL maakte het de nummer 1 vandaag heel erg moeilijk. Na een achterstand bij rust en een gelijk opgaande strijd in de 3e en 4e periode, wist uiteindelijk Sid Bruinsma’s Cobra Nova in de laatste minuten van de wedstrijd het verschil te maken: BVL verloor met 54 – 44, maar wat hebben de mannen uit Leiderdorp moedig gestreden![/i]

Als trainer-coach kan je hier alleen van dromen, zeker bij puberende U18’ers, dat een team ook daadwerkelijk leert van de oefeningen die je doet op de trainingen, ook al zijn die saai!! De U18 begint steeds beter te beseffen dat het team veel belangrijker is dan de solo acties. De U18-1, zonder Davy (voortaan wel even de coach informeren en niet de spelers!), bezocht dit weekend The American Highschool in Wassenaar. Daar moest gespeeld worden tegen de nummer 1 van de competitie: Cobra Nova U18-2. De eerste wedstrijd in Leiderdorp hadden we met 26(!) punten verschil verloren, dus zagen we er wel een beetje tegenop. We starten dit keer met Wessel, Jelle, Jeroen, Mathijs en Karim. De startersvijf is altijd een beloning voor spelers, die proberen zoveel mogelijk trainingen bij te wonen, wie weet komt er een dag dat alle 10 spelers in aanmerking komen voor de startersvijf !!

De strijd ging gelijk op, er ontstond, net als de vorige weken, weer een leuke wedstrijd, die door 1 (en later 2) rayon scheidsrechters uitstekend werd gefloten! Het werd al gauw duidelijk dat de wat zieke Jelle het niet ging trekken en dat is wel jammer, want juist aan Jelle zijn spel van de laatste weken kan je zien, dat het steeds beter gaat met het team, hij durft nu veel meer acties te maken dan in het verleden.

Wat in de laatste weken ook te zien is dat er met veel meer gedrevenheid wordt gebasketbald, Wessel en Burhan zijn nu sterk aan de bal, jagen op hun tegenstanders en lijden nauwelijks tot geen balverlies meer. Vincent groeit naar de vorm van een aantal jaren geleden, toen hij noodgedwongen het basketballen (vanwege zijn knieën) even moest laten voor wat het was. Nu moet zijn schot nog terugkomen en dan is hij klaar om de statistieken van een topscorer te halen.

Mathijs blijft altijd de man die heel veel kilometers aflegt op het veld, niet altijd even slim met zijn energie (net zijn vader :- ) ), maar daarin is een ommekeer gekomen; hij scoort zelf wat minder, maar daarentegen is zijn hulp in de verdediging veel waardevoller geworden, hij pakt nu veel meer rebounds en het zal me dan ook niet verbazen dat zijn scores weer een stijgende lijn zullen vertonen. Luc, onze 2,01 lange center heeft het wat moeilijker dan een jaar geleden, maar als je weet dat hij pas het 3e seizoen op basketbal zit, dan is die stilstand ook niet vreemd en zelfs voorspelbaar. Een grote plus van Luc is dat hij goed luistert naar zijn trainerscoaches en ik verwacht dat hij binnen korte tijd heel belangrijk gaat worden in dit team. (Sid Bruinsma wil hem al graag als talent binnenhalen!)

Wat voor Luc geldt, geldt ook voor Karim; de oudste uit het “Kanbier-nest”, hij heeft het een stuk moeilijker dan zijn broertjes, omdat hij een achterstand heeft in fundamentals, maar ook hij klimt naar een niveau waar hij zometeen wel eens hele belangrijke punten gaat maken voor het team. 2e jaars U16 Maarten heeft het misschien wel het zwaarst; naast eindexamen doen, waardoor trainen erbij inschiet, moet hij ook nog opboksen tegen fysiek sterkere spelers en dat is niet altijd makkelijk, maar ook Maarten past steeds beter in het team en is op dit moment een prima backup van Luc enof Mathijs.

Blijft over het zoontje van de trainercoach: Jeroen. Was in de eerste wedstrijden zijn inbreng heel bepalend voor het team, nu is het te merken dat het teamspel belangrijker wordt en Jeroen ontpopt zich dan tot een echte teamplayer (en vertaler van de coach in het veld) die zijn team in niveau omhoog trekt, zijn statistieken tonen een stabiele 15 punten per wedstrijd en daarnaast stelt hij ook veel andere spelers in stelling om “eenvoudiger” te scoren.

Terug naar de wedstrijd: de mannen van BVL U18-1 streden voor wat ze waard waren en dat was dit keer heel veel voor de zondagmiddag! Een achterstand bij rust goedmaken, in de 3e periode gelijk komen en zelfs een (hele kleine) voorsprong nemen, maar uiteindelijk wist Cobra Nova in de 6e minuut van de 4e periode via een zone het verschil te maken; de U18-1 verliest de wedstrijd met 54-44, met kwartstanden: 16-11, 11-12, 10-14 en 17-7. We hebben gedaan wat in ons vermogen zat en dat was dit keer veel, bijna zaten we in de “flow” die ons de overwinning zou bezorgen, maar “bijna” is nog niet helemaal; dus gaan we dinsdag en donderdag weer trainen op afronden van kansen en weer “die saaie oefeningen” doen, opdat het de volgende keer wel gaat lukken!

[b]Scores : Jeroen (15), Mathijs, Vincent (6), Luc, Karim, Maarten (4),Wessel (3), Burhan (2)[/b]