Zaterdag werd er in de Bloemerdhal gewonnen (83 – 80 na verlenging) van BS Weert, maar het vertoonde spel was onvoldoende. Het team kwam niet in het vertrouwde spel. We speelden tegen ons zelf, net als in het vierde kwart vorige week tegen Mosquitos. De teamdiscipline was zoek. De afgesproken taken werden niet goed uitgevoerd. Op eredivisieniveau wordt dat meestal afgestraft. Maar, we wonnen wel. Een klein mirakel. Puur op inzet. In de verlenging namen we snel 6 punten voorsprong en lieten we Weert niet meer terugkomen. Spannend was het natuurlijk wel.
De hele wedstrijd, vanaf het eerste kwart hielden de ploegen elkaar in evenwicht. Ja, wij stonden als we het sheet bestuderen meestal voor, maar konden nooit grote afstand nemen. Het eerste kwart wonnen we met 21 – 18. We creëerden te weinig maar wisten de kansen die we kregen goed te benutten. In het tweede kwart verspeelden we de voorsprong al snel en moesten we alle zeilen bijzetten om weer terug te komen in het spoor van de tegenstanders. Dat lukte niet helemaal, maar de ruststand 39 – 41 was acceptabel.
In de rust probeerde coach Edmar het team te doordringen van de taken die een ieder dient uit te voeren. Iedereen deed maar wat. Een goede aanval werd er nauwelijks gespeeld en verdedigend verzaakten we om de druk op de tegenstanders hoog te houden. Daar profiteerde Weert eenvoudig van. Gelukkig schoten ze ook niet met scherp, anders had het verschil al groter geweest.
Het derde kwart probeerden we het initiatief te nemen. Dat lukte een beetje. We waren dominanter, alleen konden we het weer niet met scores uitdrukken. Zo bleven we tegen ons zelf spelen. We wonnen het kwart met 18 – 14, stonden in de tussenstand dus weer twee punten voor.
Het vierde kwart werd een thriller. Natuurlijk wilde Weert ook winnen. Ze hadden niet voor niets een lange reis achter de rug. We begonnen een beetje nerveus. Weert kwam langszij en stond zelfs even voor. Dat wisten we gelukkig te corrigeren. We knokten voor wat we waard waren en kwamen twee puntjes voor. Met nog minder dan een minuut te spelen krijgt Weert twee vrije worpen. Eén raak, het verschil is nog één punt in ons voordeel. We hebben de bal, vallen aan maar komen niet tot scoren. De laatste aanval is dus voor Weert. Er wordt gefloten, de warrig leidende scheidsrechters (zwak uitgedrukt) beslissen dat we een fout tegen krijgen. Dat betekent twee vrije worpen tegen want we hebben al meer dan vijf teamfouten. De eerste gaat mis, de tweede rolt over de ring en besluit er dan toch doorheen te gaan. Gelijk. Nog 18 seconden. We nemen een time-out. Bespreken de laatst mogelijke aanval. We spelen hem goed uit, alleen komen we niet tot scoren… dus … verlenging (71 – 71).
In de verlenging namen we direct een voorsprong. We scoorden drie keer op rij. Weert moest nu terug zien te komen. Ze scoren, maar wij ook. Dan een driepunter van Weert. Het verschil terug naar drie. We scoren beide nog een keer, Weert komt niet meer dichterbij. We winnen met 83 – 80!
Qua spanning heeft het publiek ongetwijfeld genoten. Het spel was beneden peil. Daar zal de komende trainingen hard aan gewerkt moeten worden. Aanstaand weekend moet het team naar Hanzevast Capitals (Groningen), op papier een sterkere tegenstander. Als we spelen zoals afgelopen weekend wordt het een “stille tocht” terug naar Leiderdorp.

[i]Scores:[/i] Esteban Alba Camargo 3 , Vincent Antes 20, Boris Crama 12, Niels van Elteren 4, Dennis Gout 2, Rutger Groeneveld 2, Tim Heshusius 4, Raoul Koopmans 20, Michiel Willems 16.