Drie kwarten heer en meester. Drie kwarten waarin de vrouwen van Wereldtickets.nl hun wil oplegden aan Grasshoppers. Drie kwarten die duidelijk maakten dat de Leiderdorpse eredivisionist beweeglijker, gevarieerder en meer trefzeker basketbal kan spelen dan Katwijkse ploeg. Maar ja, als de vermoeidheid toeslaat, het publiek zich roert en het einde nadert, komt het ook wel eens aan op vechtlust, leepheid en mentale sterkte. Daarin toonde Grasshoppers zich afgelopen zaterdag beter. Een zeker lijkende winstpartij, met een maximale voorsprong van 14 punten, werd in het laatste kwart weggegeven met een 66-66 eindstand tot gevolg. De Katwijkse inhaalrace gaf de thuisploeg dusdanig veel zelfvertrouwen dat de verlenging een formaliteit werd: 85-75.

Het Katwijkse publiek stond te klappen en te springen op de banken, iedereen die bij de Leiderdorpse formatie hoorde, droop teleurgesteld en vol ongeloof af. Voor de camera’s van TV West leek er iets eerder op de avond toch geen vuiltje aan de zeelucht. Wereldtickets.nl speelde niet eens groots, maar wist desondanks al snel een voorsprong op te bouwen die in de rest van de eerste drie kwarten zo rond de tien punten bleef schommelen.
Grasshoppers speelde (en daar hoor je dan altijd keurig ‘met respect’ bij te zeggen) bijzonder pover en onsamenhangend. Wereldtickets.nl, aangevoerd door een opnieuw ontketende spelmaakster Jeana Hoffman (24 punten) kwam tot en maximale voorsprong van veertien punten. Niets leek een derde overwinning van het seizoen in de weg te staan.
Maar in een spannend en knotsgek vierde kwart, waarin beide partijen onwaarschijnlijk veel ballen nodeloos over en weer bij de tegenpartij inleverden, sloop Grasshoppers dichterbij. De jonkies Willemijn Kallenberg en Zera Butter hadden eerder op de avond al een complete wedstrijd in de benen en vooral aan Butter was dat op het einde te merken. Dat de trefzekerste van het stel, Hoffman, opeenvolgende strafworpen miste, was al een donker voorteken. Haar landgenote Vanessa Wilt kwam weliswaar tot 19 punten en plukte weer een hele reeks nuttig rebounds uit de lucht, maar ze miste ook een paar eenvoudige layupjes die achteraf van groot belang hadden kunnen zijn. Dat de Leiderdorpse ploeg opvallend veel meer persoonlijke fouten kreeg dat het toch ook niet kinderachtige Grasshoppers verdient eveneens vermelding.
Hoe dan ook, Grasshoppers kwam terug en liet het uitgebluste Wereldtickets.nl in de verlenging de hielen zien. Kortom, een derby verliezen is al niet leuk, maar op deze manier zijn de druiven aan de kust wel extra zuur.
Gelukkig is er volgende zaterdag in eigen huis een uitgelezen kans om de nare zilte smaak van zeewater weg te spoelen als AutoCad Amazone uit Utrecht op bezoek komt. De foto hieronder is van Maaike Klompmaker. Zij maakte in de slotfase haar debuut in de eredivisie.

[img]/img/nieuws/2008_09_13_2672.jpg[/img]