De eerste overwinning in de eredivisie is een feit. Zaterdag wonnen “onze jongens” in de Bloemerdhal knap van Mosquitos. Hoewel we de gehele wedstrijd domineerden, werd het naar het einde toe toch nog even spannend. Dat kwam vooral omdat we steeds verzuimden ruimer afstand te nemen van de Amsterdammers. Mogelijkheden genoeg, maar er werd onder de basket slecht gescoord. Een korte sprint halverwege het vierde kwart zorgde voor een veilige marge waardoor we de wedstrijd gecontroleerd uit konden spelen.
Anders dan vorige week was de start van de wedstrijd uitstekend. We waren geconcentreerd, fel en vooral supersnel. In de eerste minuten van de wedstrijd had Mosquitos geen vat op de snelle penetraties. Na een minuut of acht was de voorsprong 10 punten. Met een time out probeerde Mosquitos de boel te repareren maar veel hielp het niet. We wonnen het eerste kwart met 23 – 14.
Het tweede kwart gaf een ander beeld. Het spel werd anders. Mosquitos hield de bucket nu goed gesloten waardoor we minder gemakkelijk inside konden spelen. De aanvallen die we moesten spelen, werden langer. Het zoeken naar de vrije man werd moeilijker. Ook verdedigend werd het lastiger, Mosquitos begon in de aanval een goed “pick and roll”-spelletje te spelen, daar hadden we duidelijk moeite mee. Gelukkig pakten we halverwege het tweede kwart de wedstrijd weer goed op. Verdedigend sloten we de boel beter af en aanvallend creëerden we meer ruimte door sneller te spelen. Helaas resulteerde dat vaak niet in punten. Onder het bord werd er veel gemist waardoor we niet verder konden uitlopen.
Het tweede kwart wonnen we uiteindelijk met 1 punt (27 – 26), ruststand 50 – 40.
In de rust even een korte analyse van de wedstrijd. Onder het bord speelden we niet goed. We pakten weinig rebounds waardoor Mosquitos veel tweede kansen kreeg.
In het derde kwart begon Mosquitos wat sterker inside te spelen. Dat gaf direct problemen. We maakten veel fouten waardoor een aantal spelers direct in foutenlast kwam. Er werd wat doorgewisseld en uiteindelijk konden we de schade beperken. Ons sterkste wapen, de fastbreak, was ook nu niet te verdedigen. Het leverde ons veel punten op en zorgde bovendien voor de nodige vermoeidheid bij onze tegenstanders. We verloren het kwart, 22 – 24, we hadden nog een marge van 8 punten.
In het vierde kwart werd het nog even écht spannend. Mosquitos werd wat feller en kwam goed terug in de wedstrijd. In de eerste vijf minuten werd het verschil gehalveerd. Vooral aanvallend liep het even niet. Kansen genoeg, maar we scoorden niet. Een time-out zette het team weer op scherp. We speelden een knappe full court press en binnen twee minuten was de marge weer 12 in ons voordeel. Mosquitos zette nog even aan, maar de wedstrijd was gespeeld. We wonnen de wedstrijd met 94 – 89. De eerste eredivisieoverwinning is een feit!

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 18, Boris Crama 25, Dennis Gout 11, Tim Heshusius 4, Rutger Groeneveld 2, Jerom Kok 7, Raoul Koopmans 18, Glenn Richardson 2, Michiel Willems 7.