Het meisjes bolwerkteam ging afgelopen zaterdag ten onder tegen Mosquito’s in de Apollohal. De nederlaag kwam in dit geval regelrecht tot stand door het wel zeer partijdig fluitende duo V.d Hijden en Van Strien. Vooral op ‘money-time’ vielen de beslissingen zonder uitzondering in het voordeel van de thuisploeg uit, waardoor Lokomotief aan het eind gefrustreerd en met lege handen achterbleef: 69-64.

Natuurlijk riep het bolwerkteam de problemen ook wel deels over zichzelf af. Vooral in de eerste periode speelde het team niet scherp en slap aanvallend basketbal. De Amsterdamse Mosquito’s gingen wel veel gretiger de duels in en waren ook niet iets meer gehaaid in zowel de rebound als de helpside defense. Ook aanvallend zat er meer overtuiging in hun spel. Dit uitte zich regelmatig erin dat zij voor hun eigen man konden insnijden en makkelijk(er) tot scoren kwamen.
Aan het eind van de eerste periode keek het bolwerkteam dan ook al tegen een 17-8 achterstand op. In de tweede periode ging het al wel iets beter. De speelsters realiseerden zich dat een mogelijke winst niet vanzelf kwam en hoewel de scheidsrechters V.d. Hijden en Van Strien reeds hun eerste stempels op de wedstrijd aan het drukken waren (met wel hele ruime interpretaties van de spelregels en irritant ‘coachend’ gedrag) kwam het bolwerkteam toch wat meer in de wedstrijd en leek er bij rust weer van alles mogelijk (26-22).
In de tweede helft zou het alleen maar beter kunnen gaan, maar het lukte Lokomotief maar niet om over het ‘dode punt’ heen te komen. De aanval liep niet, doordat de passing ofwel te laat kwam of te traag was, terwijl ook de ruimte om een een-tegen-een aan te gaan door Mosquito’s goed werd afgesloten. Aan het eind van de derde periode konden de meiden dan ook eigenlijk weer opnieuw beginnen (51-41).
Coach Ton Kallenberg zette de meiden in een zone verdediging en dat bleek effectief te zijn. Mosquito’s kwam nu niet meer naar de basket en door verschillende intercepties van de hard werkende Rosanne Kruithof en scores van Zera Butter, kwam Lokomotief terug in de wedstrijd en zelfs bij 60-61 in de 6e minuut van de vierde periode voor het eerst op voorsprong. Dat leek direct voor de scheidsrechters het teken te zijn om hun stempel op de wedstrijd te zetten, want met verschillende cruciale beslissingen kantelde direct de wedstrijd. Alle scores van Mosquito’s kwamen vervolgens met vrije worpen tot stand, want alles wat in de Rijswijkse verdediging bewoog werd bestraft met een persoonlijke fout. En aan de andere kant van het veld mochten de Amsterdamsen alles doen wat zij maar wilden, zonder dat er hen ook maar een ding werd afgefloten. Het gevolg was dat alle (!!) schoten in de bucket gemist werden aan Rijswijkse zijde en de frustraties dus hoog opliepen.
Coach Ton Kallenberg: “Het is eigenlijk te genant voor woorden. Dit is nu de tweede keer dat je hier geconfronteerd wordt met zulke partijdige scheidsrechters. Het meest erg vind ik nog dat ze het bewust doen. Ze staan er zelfs bij te lachen. Ik vind dat de scheidsrechterscommissie hier nog wel een taak heeft. Gelukkig is het in rayon West wat dat aangaat, toch wel een heel stuk professioneler.”
Scores: Rosanne Kruithof (16), Zera Butter (14), Richelle v.d. Keijl (9), Willemijn Kallenberg (8), Willeke Bruins (6), Kirsten Siera (4), Maxime Essenstam (3), Lara Moerer (2), Tammie van Biemen (2).