Zaterdag in Hoofddorp speelde JU16-1 de eerste 5 minuten heel redelijk. Er werd goed verdedigd en er werd in de aanval goed gezocht naar de vrije man. We stonden ook voor (12 – 8). Toen volgde een fase die uiteindelijk bepalend was voor de wedstrijd. We scoorden niet meer, Hoofddorp kwam goed op schot, en de mannen in het grijs besloten om bijna iedere verdedigende BVL-actie te “belonen” met een “P”. We raakten in de war. Afspraken werden niet meer nagekomen. We werden slordig.
Een time-out en wat wissels brachten geen verbetering. In de 8ste minuut “vroeg” coach Edmar bij de zoveelste vreemde beslissing van één van de scheidsrechters om uitleg. Een technische fout was het gevolg. In de laatste minuut van het eerste kwart werd er pas weer gescoord. Een driepunter, dat wel, maar we verloren het eerste kwart met 24 – 15.
Ook in het tweede kwart zat het allemaal niet mee. Door de foutenlast werden spelers “gedwongen” gewisseld. Verdedigend deden we het niet slecht. Het grootste probleem was de afronding. We scoorden te weinig. Kansen genoeg. Maar als er simpele lay-ups gemist worden breng je jezelf op dit niveau in de problemen. Het tweede kwart werd met 16 – 11 verloren. Ruststand 40 – 26.
In de rust probeerden de coaches uit te leggen dat we nog wel degelijk kansen hadden. We zijn gewend om rond de 20 punten per kwart te scoren. In de eerste helft lukte dat niet, maar als we het “gemiddelde” weer oppakken kunnen we gezien de heel redelijk verdediging wellicht dichterbij komen.
Het derde kwart was echter nog slechter. We scoorden slechts 4 punten, Hoofddorp weer 16. Het liep gewoon niet, wie we ook lieten spelen, er kwam geen lijn in de aanval. En als er een leuke aanval gespeeld werd, dan was de afronding onvoldoende. Er was één voordeel. Er volgde nog een kwart. Een kwart waarin we wellicht het vertrouwen wat konden repareren. Langzaam maar zeker werden we minder slordig. In de aanval kwam wat meer pit. Er werd nu wel wat “hoger” gespeeld waardoor we op snelheid beter konden insnijden. Hoewel we zeker nog niet goed speelden eindigde het vierde kwart toch gelijk, 14 – 14. Eindstand 70 – 44.

Na afloop is het altijd makkelijk om conclusies te trekken.
Het team is jong. Slechts 3 spelers speelden vorig jaar ook al in de U16-categorie. In deze competitie (de hoogste voor de U16-jongens) kun je niet winnen als eenvoudige scores niet gemaakt worden. We moeten wennen aan het scoren “onder druk”. Vrije worpen, we verwachten minimaal 50% raak, we scoren slechts 30%. Gelukkig staat er wel een hecht team dat samen naar oplossingen wil zoeken.
Dinsdag trainen we weer!

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 1, Tomas Breel 13, Boris Crama 9, Tim Heshusius 4, Raoul Koopmans 7, Jeroen Vos 10.