Auxerre (Frankrijk) – De meiden bolwerkteams U16 en U18 hebben het afgelopen weekeinde deelgenomen aan een sterk internationaal toernooi in Auxerre in Frankrijk. De nieuwe groep U16 werd onder leiding van Monique “Ammie” Ammerlaan uiteindelijk zevende, terwijl de U18 groep van Ton Kallenberg en Marcel Tijssen pas in de finale moest buigen voor het selectieteam van de basketbal federatie uit Belgrado (Servie).

Op vrijdagmiddag stond de bus met buschauffeur Ed van Lierop prima op tijd klaar bij de Van Zweedenzaal om een groep van 19 speelsters, een mascotte en vier begeleiders te vervoeren richting Auxerre. Het werd een gezellige reis waarbij de sfeer in de groep optimaal was. Helaas hadden we bij Parijs een behoorlijke (wat heet …) file, waardoor we uiteindelijk veel later dan beoogd aankwamen bij het B&B hotel “Moneteau” bij Auxerre. Jean Luc heette ons welkom en dirigeerde ons snel naar de sporthal van het plaatselijke AS Moneteau waar wij nog even een ‘scrimmage’ zouden spelen tegen het 1990-1991 team. Ondanks het feit dat we net zo’n acht uur in de bus hadden gezeten, bleken wij al snel over veel meer inhoud te beschikken. Aanvankelijk kon Moneteau (gecoached door de toernooiorganisator Regis Menard) nog volgen (15-19), maar toen we een tempo hoger overschakelden liepen we snel door naar een eenvoudige 26-59 overwinning. Daarna (plm. tien uur) mochten we eindelijk eten. De plaatselijke club had echt haar best gedaan door allerlei taarten (hartig en zoet) en quiches aan ons voor te leggen. Perfect!
Toen naar het hotel en nadat we nog even een “rules and target”-meeting hadden gehad, werd de kamerindeling (3 speelsters op een kamer) doorgegeven en mochten de meiden gaan slapen.

De volgende ochtend hadden we alle tijd om te genieten van een prima ontbijt. Daarna wandelden we in een heerlijk zomers zonnetje naa het winkelcentrum om wat boodschappen e.d. te doen. Ed reed de bus op de parkeerplaats en vervolgens reden we naar de sporthal “Complexe sportif de haut Auxerre”. Twee goede basketbalhallen (hoewel er eentje wel heel erg warm bleek te zijn), waar we de middag onze wedstrijden zouden spelen.
Het meiden “U16”-team trof als eerste tegenstandster de rayonselectie van het department Yonne en hoewel zij zich kranig weerde, bleek de spanning van het internationale toernooi in deze eerste wedstrijd nog teveel de kwaliteit verlammen. Af en toe waren er best lichtpuntjes te zien, maar het feit dat de groep nog volledig nieuw is en daarom ook nog niet op elkaar is ingespeeld, bleek de beslissing te zijn. Een kleine nederlaag (40-48) was het gevolg.
Het “U18”-team trad vervolgens aan tegen de winnaar van de vorige twee edities van dit toernooi Paris Basket. Paris Basket beschikte onder meer over een werkelijk supersnelle guard Epousa, maar zij misten een goede afmaker onder het bord en omdat Rosanne Kruithof behoorlijk tegenwicht kon geven aan de snelheid van de Parijse guard en Willeke Bruins (15 punt) wel heel gemakkelijk de basket wist te winnen, werd uiteindelijk vrij gemakkelijk gewonnen (39-16).
In de tweede wedstrijd van “U16” troffen zij het sterke Belgrado en omdat de Servische meiden niet voluit gingen, kon het team van Ammie behoorlijk tegenwicht bieden. Het verschil werd even gemaakt aan het eind van de eerste helft, toen de servische coach Zoran zijn drie centers van plus 1.90 m!! gebruikte om eenvoudige scores te pakken en verdedigend de zaak op de slot te draaien. Leuk detail was dat “mascotte” Eveline Kallenberg een paar minuutjes mocht spelen en – naast een hoop brutale snelheid – er pardoes een driepunter ingooide.
De tweede wedstrijd van het “U18”-team tegen de rayonselectie van de Yura leidde tot een walkover. Verschillende speelsters in de dubbele cijfers: Zera Butter (16), Kirsten Siera (13), Rosanne Kruithof (12), Willeke Bruins (11) en vooral verdedigend prima gespeeld: 81-10.
De laatste poulewedstrijd voor de “U16”- was tegen USM Saran en ook dit team beschikte over veel inside power girls, waardoor het voor het team van Ammie lastig bleek om dicht bij de basket te komen. Saran had weliswaar verloren van de Servische meiden, maar beschikte over veel kwaliteiten. Kortom, we hadden een team dat als vierde in de poule was geeindigd en een team dat als poulewinnaar de kruisfinales inging. Immers de derde wedstrijd tegen St. Apolonia was eveneens een walkover. Te laat werd de race om de 100 punten grens ingezet en het werd: 98-29.

Daarna gingen we met z’n allen eten in het restaurant van de Cora en toen was het al weer avond om de dag te evalueren en ons voor te bereiden op de finale dag.
Op zondagochtend speelde het “U6”-team tegen St. Apolonia om de 7e plaats. In die wedstrijd bleek toch al wel dat de groep veel geleerd had in de poulewedstrijden en ook nu werd de franse ploeg goed onder druk gezet en werd er uiteindelijk vrij gemakkelijk gewonnen: 33-55. De rayon selectie van Yonne werd 5e van het toernooi door te winnen van de selectie van de Yura.
In de halve finales rekende Belgrado gedecideerd af met Parijs (73-37) en het “U18”-team speelde haar beste wedstrijd van het toernooi door in de grote zaal USM Saran werkelijk van het veld te lopen 105-52. Dit tot grote ontsteltenis van de coach van Saran, maar ook van de Serven omdat zij zich nu toch wel echt zorgen gingen maken over de kwaliteit van die “hollanders”.
Na de halve finales hadden we even vrijaf en gingen we met de gehele groep naar de MacDonalds en even later het mooie centrum van Auxerre.
Toen weer terug om het laatste stukje van de strijd om de derde plaats te zien. Parijs won in een close-game met 2 punt verschil.

In de finale nam het “U18”-team onder leiding van Zera Butter direct afstand van de Serven. Zij moesten duidelijk wennen aan de run-and-jump defense van ons en konden niet hun lengte op de juiste posities in stelling nemen. Na de eerste periode prijkte er een mooie voorsprong van 8 punt op het bord en gaf dit hoop voor het vervolg. In de tweede periode werd Belgrado toch wat sterker. Zij speelden slimmer en maakten zoveel mogelijk gebruik van hun lengte. Daarbij was het vooral de 1.91 lange center en Servisch international in zowel de U16 als de U18 Tina Jovanovic die zoveel power en lengte had, dat zij moeilijk was af te stoppen wanneer zij dicht bij de basket kwam. Halverwege de wedstrijd keken we nog steeds tegen een kleine voorsprong aan (31-29), maar was ook duidelijk dat de meeste speelsters bij hun zesde wedstrijd in het weekeinde er toch behoorlijk ‘doorheen’ zaten. In de derde periode gooide de scheidsrechter er nog een schepje bovenop door volstrekt onterecht Zera Butter een aantal fouten ‘aan te naaien’ waardoor zij te snel naar de kant moest. En omdat Willemijn Kallenberg ook nog niet hersteld was van haar hersenschudding van het toernooi in Wijk bij Duurstede, werden we kwetsbaar op de guardpositie. Even was het overzicht weg en daar profiteerden de Serven uitstekend van en namen zij een beslissende voorsprong in de wedstrijd. Uiteindelijk werd het 50-60 voor het selectieteam uit Belgrado en gingen zij er vandoor met de Trophee Aimee Molette (overigens moet worden gezegd dat de beker van de tweede prijs er beter uitzag dan de eerste prijs …-;)).
Tina Jovanovic werd gekozen tot MVP van het toernooi, dat overigens wel vreemd was omdat zij in 1991 is geboren en het toernooi in principe voor 1993 speelsters was! Tot grote verassing van een ieder werd Eveline Kallenberg gekozen als “rookie” van het toernooi.

Na de prijsuitreiking namen we afscheid van Regis Menard en de andere organisatoren en reden we terug naar huis, waar we (pas) om kwart over twee in de nacht aankwamen.
We kunnen terugkijken op een erg leuk, gezellig, leerzaam en basketballend weekeinde, waarin ook het zonnige en zomerse weer in Auxerre een behoorlijk steentje aan had bijgedragen!