Het meisjes bolwerkteam U16 is er zaterdag niet in geslaagd om opnieuw voor een daverende verassing te zorgen. Tegenstander Grasshoppers kwam met de schrik vrij nadat het bolwerkteam 37 minuten lang als gelijkwaardige tegenstander had kunnen opspelen tegen de nationaal kampioenskandidaat. Uiteindelijk werd het verschil nog groot (59-39), maar dat was een geflatteerde afspiegeling van de krachtsverschillen tussen de beide spelende teams.

De finale in het Rayon West bij de meisjes U16 ging tussen Grasshoppers en BV Leiderdorp. De finale werd gespeeld in sporthal Sterrenburg in Dordrecht, waar een aantrekkelijke basketbalentourage was georganiseerd door de basketbalbond. De aparte basketbalvloer en dito tribunes zorgden voor een heerlijke sfeer waardoor de speelsters tot op het bot gemotiveerd waren om er het beste van te maken.
Nadat alle speelsters op professionele wijze, en met luide muziek ondersteund, waren voorgesteld begon de finale. Beide teams begonnen nerveus en wisten de weg naar de basket niet goed te vinden. Na 4 minuten prijkte er een 3-3 gelijke stand op het scorebord. Uiteindelijk was het de Katwijkse center Ingrid van der Plas (12 punt) die een aantal keren inside tot scoren kon komen en een eerste verschil tussen beide teams kon bewerkstelligen (16-11 aan het eind van de eerste periode). Aan het begin van de tweede periode kreeg zij nog ondersteuning van international Rosanne Guyt (15 punt) die zich ook nadrukkelijker met de scores ging bemoeien, waardoor Grasshoppers even snel leek weg te lopen (26-14). Toch bleek de weerstand van het bolwerkteam groter dan verwacht, want via driepunters van Willemijn Kallenberg en aanvullende scores van Zera Butter kwam het bolwerkteam vlak voor rust weer in het zicht van een gunstige positie: 27-21.
In de derde periode ontspon zich een gelijk opgaande strijd waarbij beide teams zich ervan bewust waren dat het langzaam maar zeker “moneytime” werd. Beide teams leunden zwaar op hun verdediging, waardoor er geen eenvoudige score werd weggegeven. Bij Grasshoppers was het de center Evelien Messemaker (10 punt) die inside voor enkele scores zorg kon dragen, terwijl er het bolwerkteam veel werk op de schouders terecht kwam van Zera Butter. En zij was het dan ook die BVL in de 7e minuut op een 37-33 stand bracht. In de laatste minuten van die derde periode was het uiteindelijk de Katwijkse Rosanne Guyt die het verschil bracht en met 7 punt op rij, het verschil tussen beide teams voor het eerst boven de tien punten bracht: 44-33. Dit bleek achteraf de beslissing in de wedstrijd te zijn.
In de vierde periode werd er nog meer druk gelegd op de verdediging, waardoor het aanvallend spel bij beide teams – mede door de enorme spanning – niet meer vloeiend was. Beide teams kwamen nog nauwelijks tot scoren, maar Grasshoppers kreeg steeds meer het voordeel van de wegtikkende tijd. Nog even drong het bolwerkteam aan, maar na de driepunter van Willemijn Kallenberg bij 48-38, viel de aanvallende kracht weg en gooide coach Ton Kallenberg de handdoek in de ring. Het lukte immers niet meer om onder het verschil van tien punten terug te komen. Dat gaf Grasshoppers de mogelijkheid om in de laatste minuten van de wedstrijd alsnog weg te lopen naar een zeer verdiende maar ook wel iets geflatteerde 59-39 overwinning en een terecht kampioenschap.
scores: Zera Butter (16), Willemijn Kallenberg (13), Lara Moerer (3), Kirsten Siera (3), Maxime Essenstam (2), Sigourney Lionar (2)