Zaterdag speelde JU14-1 hun eerste wedstrijd in de “hoofdklasse”. De tegenstander, Woodpeckers, was ons geheel onbekend. Onderweg naar Houten viel er in de auto’s een gezonde spanning te bespeuren, die werd bovendien nog opgevoerd toen bleek dat de sporthal behoorlijk verstopt was. Onze Mo-Mo bracht ons gelukkig met wat hulp van sympathieke voorbijgangers toch nog op tijd in de hal.
Vorig seizoen speelden we iedere tegenstander de zaal uit, nu werd er meer tegenstand verwacht. De laatste weken was daarom de verdediging behoorlijk aangescherpt. We willen tenslotte kampioen worden!
Voor de wedstrijd gaf coach Paul Crama nog even duidelijk aan dat hij vooral goed teamspel wilde zien. Kort op de man verdedigen, snelle balcirculatie, als het kan direct een fastbreak, na een pass direct insnijden, niet stil blijven staan, zorg dat je “moe” wordt.
Na 5 minuten stonden we voor met 16 – 2. Er werd heel sterk “op de bal” verdedigd, wat leidde tot veel balverlies van Woodpeckers. Het vervolg, de omschakeling naar de aanval, verliep perfect. Op deze manier basketballen, maakt de sport nu zo leuk. Ook voor de toeschouwers, ze klapten de handen “blauw”.
In het tweede kwart liep het even wat minder. We stonden ruim voor, dus probeerde de coach wat andere teamsamenstellingen. Aanvallend gaf dat wat minder punten, verdedigend bleven we prima overeind. Na wat doorwisselen en positieveranderingen werd het ritme weer gevonden. Ruststand 42 – 16.
Het derde kwart werd Woodpeckers wat sterker, en onze verdediging wat zwakker. Bovendien hadden we wat pech met het afronden. Een aantal mooie aanvallen werden (net) niet goed afgerond. De “scherpte” was even zoek. Misschien was door de onverwacht grote voorsprong de “gezonde spanning” er een beetje vanaf. Natuurlijk werd het derde kwart gewonnen, maar het verschil was slechts 3 punten (16 – 13) en er sloop wat gemakzucht in het team.
De korte pauze voor het vierde kwart werd iedereen nog even op scherp gezet. Er werd ingezet op 85 punten, dat betekende dat we er nog 27 moesten maken. De coach werd even “vertwijfeld” aangekeken. “Meent ie dat nou?”.
Ja…, en dus werden er in het vierde kwart 34 punten gescoord. Woodpeckers kwam tot 9. Twee basketbaltermen illustreren waarom: defense en fastbreak.
Uitstekend jongens! Eindstand 92 – 38.

Scores: Vincent Antes 16, Boris Crama 16, Philip van Houwelingen 8, Bas Kallenberg 2, Raoul Koopmans 22, Jeroen Vos 22, Dennis van Winkel 4, Mark de Zwart 2.