Woensdag was het voor coach Paul Crama al duidelijk. Tijdens een oefenpartijtje tegen de jongens U16-1 liet het gehele team zien dat ze met veel enthousiasme in staat zijn om snel aanvallend basketbal te spelen. Zo snel, dat hun oudere collega’s regelmatig naar adem moesten happen. Zaterdag kreeg tegenstander Zoebas dezelfde ervaring.
Vanaf de eerste seconde domineerde BVL de wedstrijd. Het fastbreakspelletje, wat ze al een paar jaar samen spelen, zal ook dit seizoen het handelsmerk worden van het team. Daar hebben we ook de spelers voor. Jeroen en Boris zijn beide zeer snel links en rechts over de middellijn, ze worden uitstekend aangespeeld door Vincent of Bas, terwijl Raoul door het midden opkomt. Door de snelle balcirculatie ontstaat in de aanval bijna altijd “een-man-meer-situatie” waardoor via een simpele lay-up gescoord kan worden. En zit één van de genoemde vijf op de bank, dan zijn Philip, Mike en Mark in staat om het spelletje voort te zetten.
Illustratief waren de eerste vier minuten. Acht punten werden gescoord uit een fastbreak. Vincent en Bas lanceerden Boris en Jeroen op maat, via een give-and-go spelletje maakten ze vervolgens samen de punten. Twee keer ging het mis, maar toen stonden wel Raoul en Vincent klaar voor de rebound en score.
Het derde kwart liep het even niet. Waren we vermoeid? Ach, dat woord kennen we niet. Even de puntjes op de i, en na een time-out speelden we weer flitsende, mooie aanvallen. Mark veroverde de bal, outletpass naar Vincent, door naar Mike, give-and-go met Philip en twee punten. De volgende aanval een mooie actie van Jeroen op Bas, weer twee punten. De dip was gelijk weggegumd.
De eerste zes punten van het vierde kwart waren voor Zoebas. Hé, hoe kan dat? We herstelden ons super. Aanvoerder Raoul schakelde zijn team niet één maar twee versnellingen omhoog. Een “lui”, raak schotje van Philip en een actie van Vincent werden gevolgd door vier scores op rij van Boris. Zoebas kwam niet meer aan scoren toe, we maakten een 19-0 run en bepaalden de eindstand op 89-26.
Hoeven de heren dan niets meer te leren? Jawel, want natuurlijk is niet alles perfect. Verdedigend laten we nog wel eens een steekje vallen. De omschakeling van aanval naar verdediging gaat niet altijd correct. We staan nog wel eens verkeerd ten opzichte van de tegenstander. En, als de fastbreak een keer niet gelopen kan worden, moet er beter gezocht worden naar een optie om te kunnen scoren.
O ja, nog iets… Vrije worpen. Edmar Diebels, de trainingscoördinator, verwoordde het als volgt: “Die vrije worpen mogen er ook best wel eens ingegooid worden”.
Tot op de training heren…!

De scores: Vincent Antes 6, Boris Crama 27, Philip van Houwelingen 8, Bas Kallenberg 10, Raoul Koopmans 10, Mike v.d. Vlist 10, Jeroen Vos 16, Mark de Zwart 2.