Met nog twee seconden te gaan, nam coach Ton Kallenberg een time out. Er werd afgesproken om Birgitte Neuteboom in een out-of-bounce vrij te spelen. De opdracht werd prima uitgevoerd. Birgitte werd door drie spelers van Grasshoppers besprongen, en het schot miste. De scheidsrechters letten bewust even niet op, waardoor het bolwerkteam verloor: 63-62.

Een gehavend meiden bolwerkteam verloor afgelopen zaterdag met een miniem verschil van Grasshoppers. Miranda Righarts (geblesseerd uit de wedstrijd tegen MSV), Renske Kallenberg (ziek), Willemijn Kallenberg (wedstrijd) en Ilva Knaap ontbraken. De Katwijksen waren daarmee dit keer het meest gelukkige team, niet in het minst doordat zij (onbewust) ook de medewerking kregen van de scheidsrechters Hoogendoorn en Van Dijk. Immers beiden maakten bepaald geen sterke indruk en wekten ook niet de indruk sterk betrokken te zijn bij de wedstrijd. Voor aanvang wilden zij zelfs niet met de wedstrijd starten omdat de voorafgaande wedstrijd van de kadetten van Grasshoppers te veel zou zijn uitgelopen. Het verzoek van de scheidsrechters aan de coaches voor aanvang van de wedstrijd was dan ook om “de speelsters opdracht te geven niet te veel persoonlijke fouten te laten maken” (…) Na afloop van de wedstrijd bleek hun werkelijke reden: zij moesten allebei nog een ‘eigen’ wedstrijd spelen. In de wedstrijd lieten zij dan ook veel doorgaan. Waar in sommige wedstrijden veel elk lichamelijk contact wordt gefloten, daar werd nu erg veel ‘weg gewuifd’, met als resultaat dat er maar ongeveer 20 persoonlijke fouten in de gehele wedstrijd vielen. Kortom: ook door gewoon niet te fluiten drukten zij een stempel op de wedstrijd. Een duidelijke onvoldoende voor de rayonscheidsrechters!

Het verlies van het bolwerkteam lag echter niet (alleen) daarin. Eigenlijk hadden de meiden het niet zover moeten laten komen, want zaterdag waren zij eigenlijk de betere ploeg. Na een zwakke start (9-2) van het bolwerkteam, was het eerst Linda Boschman en later Patience Dimandja dat BVL weer op voorspring bracht: 14-16 na de eerste periode. In de tweede periode speelde BVL zelfs gewoon sterk. De verdediging stond prima opgesteld, waardoor Grasshoppers geen mogelijkheid zag om inside tot scores te komen. Aan de andere kant bleek het regelmatig mogelijk om juist wel de weg naar de basket te vinden, waardoor de voorsprong groeide tot 24-33 bij rust.
In de derde periode startte het bolwerkteam opnieuw ronduit slecht. Slap en ongecontroleerd spel bracht Grasshoppers binnen 5 minuten voor het eerst in de wedstrijd aan de leiding: 36-35. BVL herstelde zich wel tot een 38-41 voorsprong in de laatste minuut, toen opeens scheidsrechter Van Dijk een wel heel vreemde technische fout uitdeelde, namelijk voor een vermeende zone verdediging van Birgitte Neuteboom. Hoewel zij hiervoor wel een keer eerder had gewaarschuwd, was het moment van de ‘call’ wel uiterst dubieus (Birgitte stond namelijk op een prima help side positie), maar daarnaast bleek overduidelijk dat de scheidsrechter ook in basketbaltechnische zin niet in staat was de diverse vormen van man-to-man verdediging te onderscheiden. Zij ging er kennelijk vanuit dat de gehele wereld een ball side-help side defense speelt. Grasshoppers benutte de twee vrije worpen en scoorde uit de daarop volgende aanval, waardoor zij met een 42-41 voorsprong de laatste periode in gingen.

In de laatste periode bleven de beiden ploegen continu dicht bij elkaar. Aanvankelijk nam BVL een voorsprong door scores van Birgitte Neuteboom (46-52), maar tot 58-58 ging het gelijk op. Door twee passfouten bij BVL kwam Grasshoppers op 62-58 en in de laatste minuut kwam BVL weer terug tot 63-62 en balbezit. In de laatste 15 seconden van de wedstrijd kwam het bolwerkteam tot maar liefst 6 schotpogingen die zelfs van onder de basket niet ‘vielen’ en zelfs met twee seconden te spelen kreeg BVL nog een scoremogelijkheid, maar toen keken de scheidsrechters even de andere kant op…
Scores: Birgitte Neuteboom (17), Patience Dimandja (12), Linda Boschman (11), Nicole Hoogeveen (10), Zoe Schellingerhout (6), Steffie Kreffer (4), Maaike Klompmaker (2), Lara Moerer en Naomi Maria (0).