Artikel in het Leidsch Dagblad.

BASKETBAL – Basketbalster Marlous Nieuwveen speelt komend seizoen in de Amerikaanse profcompetitie WNBA. De 24-jarige Leiderdorpse tekende een contract bij Los Angeles Sparks. Nieuwveen is de tweede Nederlandse die het basketbalwalhalla mag betreden. Sandra van Embricqs ging haar voor. ,,Dit is een droom die uitkomt”, zegt de oud-speelster van BV Leiderdorp.

Nieuwveen heeft er eerst in stilte een paar dagen van genoten. De 1.94 meter lange center studeerde vier jaar aan de universiteit van Valparaiso en is sinds drie jaar professional. Haar korte carrière voerde haar via Zuid-Korea, Hongarije, Italië en Frankrijk naar Spanje waar ze voor Caja Canarias uitkomt. In een eerder stadium werd ze niet goed genoeg bevonden voor de WNBA. Tijdens een ‘draft camp’ kon ze in 2002 geen contract afdwingen. ,,Maar ik heb de hoop nooit opgegeven”, zegt Nieuwveen. ,,Ik heb altijd gedacht dat ik ooit nog een kans zou krijgen voor ik met basketbal zou stoppen. Ik had er alleen niet op gerekend dat het dit jaar al zou gebeuren.”

Op basis van een videoband met beelden van haar prestaties boden de Sparks, tweevoudig kampioen, haar een verbintenis aan. Nieuwveen twijfelde geen seconde om haar handtekening te zetten. ,,Het is een hele eer om in de WNBA te spelen. Het is niet zo dat ik financieel nu binnenloop. Het salaris is redelijk normaal, ongeveer hetzelfde als ik in Spanje opstrijk. Maar ik zou het ook voor niets doen. Als je zo’n kans krijgt, gaat het niet om het geld. Ik ga plezier hebben en basketballen met en tegen de beste speelsters ter wereld. Het niveau is erg hoog, dus het wordt een ontzettend mooie uitdaging. Ik denk dat ik een heleboel ga leren.”

De WNBA-competitie loopt van eind mei tot eind augustus. Op 24 april wordt Nieuwveen in Los Angeles verwacht voor een trainingskamp. ,,De Spaanse competitie duurt tot 9 april. Dan zijn de play-offs. De eerste ronde is op 19 april voorbij en ik denk niet dat we verder komen. Dat komt dus mooi uit. Misschien kan ik eerst nog een paar dagen naar huis.”

Gertjan van Geen
[img]https://www.bv-leiderdorp.nl/upload/nieuws/Marlous.jpg[/img]