Afgelopen zaterdag traden de meisjes eredivisiebasketbalteams van Utrecht en Leiderdorp tegen elkaar aan. Een wedstrijd waarvan niemand van te voren durfde te voorspellen wat de afloop zou zijn. Utrecht staat iets hoger op de ranglijst maar heeft de vorige keer bij Leiderdorp, in een spannende wedstrijd, de punten laten liggen.
Misschien zat de angst er bij Utrecht nog in, maar in ieder geval speelde Utrecht de hele wedstrijd een zone defense. Deze verdedigingsvorm levert niet het leukste spel en wordt niet vaak gespeeld, daardoor hebben veel ploegen het moeilijk om tegen zo’n zone tot goed spel te komen. De scheidsrechters moesten ook even wennen, tot twee keer toe wordt een break van Leiderdorp foutief gestopt en “vergeten” ze te fluiten. Utrecht nam het initiatief en leidde halverwege de eerste helft met 7-4 en Leiderdorp liep het risico vroeg in de wedstrijd op een lastige achterstand gezet te worden. Maar door twee drietjes, van Corinne en Kirsten, die ook nog even vijf rebounds pakte, bleef Leiderdorp bij. En sloot zelfs met 13-15 voorsprong deze rommelige periode af.
De tweede periode was er een die Utrecht uiteindelijk de wedstrijd kostte. Het tempo ging omhoog en vaak voordat Utrecht de zone goed en wel georganiseerd had, lag de bal er al in. Andrea scoorde een aantal keer met mooie jumpers vanaf de kop bucket en Anouk knalde er een paar tweetjes in en pakte tussendoor nog even vier rebounds. Toen Anouk ook nog eens een onmogelijk buzzer drietje scoorde was het over en uit met Utrecht in deze periode. 21-38 voorsprong Leiderdorp.
Bijna traditioneel heeft Leiderdorp in een wedstrijd een zeer sterke en een zeer zwakke periode. Het derde kwart bevestigde dit helaas weer. Utrecht kreeg de geest. Overigens zal er ooit eens een verbod komen dat een speelsterbank zoveel irritante herrie mag maken. Maar dat terzijde. Utrecht zette aan en onder leiding van de goed spelende Ilana kwam Utrecht met een 8-0 run terug tot 29-38. Pas in de vierde minuut scoorde Leiderdorp door een drietje van Kirsten en werd de wedstrijd opgepakt. Corinne controleerde het spel weer en vijf verschillende speelsters zorgden voor een score waardoor de schade beperkt werd; 39-54.
In de vierde periode probeert Utrecht te forceren en in de eerste twee minuten leek dat te lukken daarna scoort Leiderdorp weer regelmatig en is het uiteindelijk Leiderdorp, ondermeer door de steeds beter spelende Birgitte met vier nuttige rebounds, dat de wedstrijd controleert en uitspeelt. Met een feestbal van Kirsten die goed valt is de wedstrijd echt gespeeld en Corinne drukt nog even twee scores af. Eindstand 49-68 voor Leiderdorp in een sportieve wedstrijd.
Leiderdorp doet het verrassend goed in de competitie maar Utrecht zal alle zeilen moeten bijzetten om haar positie te kunnen handhaven.
Scores; Birgitte Neuteboom 2, Andrea Fung 14, Corinne Manuputty 15, Kirste van Haver 17 en Anouk Breel 20.