KATWIJK – BV Leiderdorp zette in een voor het publiek aantrekkelijke eerste wedstrijd in de Elite B streekgenoot Gibo Groep/Grasshoppers opzij. Het werd zaterdagavond in Katwijk 74-81 voor de ploeg van coach Joris Zandbergen, die daarmee de theoretische kans op het behalen van de play-offs levend hield. Zandbergen: ,,Toch zijn we daar helemaal niet zo mee bezig. Per wedstrijd bekijken we waar onze mogelijkheden liggen. In twee weken tijd spelen we vijf wedstrijden. Het is vooral belangrijk om te zien hoe onze junioren zich daarin ontwikkelen, met het oog op volgend jaar.”

In de reguliere competitie eindigde de laatste ontmoeting nog ruim in het voordeel van de thuisclub 73-49. Nu sloeg Leiderdorp vooral in het tweede kwart met 29 punten hard toe. De Katwijksen hadden het duel na zes overwinningen op rij misschien wel te licht opgevat en konden met name de uitblinkende Amerikaanse Theresa LeCuyer 38 punten, waaronder vier driepunters niet afstoppen. Bovendien verdeelde de Duitse Claudia Leitner het Leiderdorpse aanvalsspel uitstekend en droeg ook juniore Kirsten van Haver met onder andere een driepunter haar steentje bij.

Halverwege had Leiderdorp een voorsprong van elf punten 34-45 opgebouwd. De Katwijkse ploeg liet het daar niet bij zitten en vocht zich gaandeweg terug in de wedstrijd. Van 43-60, het grootste verschil in de wedstrijd, kwam Grasshoppers terug tot eerst 59-69 en via een driepunter van Gabriëlle Versteeg zelfs tot 68-71.

Leiderdorp bewaarde echter de rust en bleef vooral vanaf de vrije worplijn, in tegenstelling tot Grasshoppers, ijzingwekkend koel. De laatste 14 punten van Leiderdorp werden allemaal vanaf die plek gemaakt, terwijl de Katwijksen in die fase slechts een op zes schoten.

Grasshoppers-coach René Mulder vond de zege van Leiderdorp verdiend, maar zag genoeg redenen voor de nederlaag van z’n team. ,,Behalve dat we slecht verdedigden, misten we wel tien lay-ups en schoten we slechts 10 uit 22 vanaf de vrije worplijn. Aanstaande donderdag spelen we in Groningen. Dat is voor ons waarschijnlijk een sleutelwedstrijd voor het wel of niet halen van de play-offs.”

Scores Grasshoppers: Tanya Bröring 27, De Jong 10, De Zwart 8 15 rebounds.

Scores BV Leiderdorp: LeCuyer 38 15 rebounds, Leitner 10, Schuit 10.

Menno Schraven