Dit weekend stond de derby met BS Leiden op het programma. In januari hadden we al eens eerder tegen ze gespeeld voor de regiobeker en die wedstrijd hadden we verloren. Maar tijden veranderen en het was voor de coach dan ook geen verrassing dat er na 40 minuten zuivere speeltijd weer 2 winstpunten bijgeschreven konden worden: 57 – 41.

Toch, makkelijk ging het niet, zeker de eerste periode. Zonder Vincent en Dirk, die de laatste 2 wedstrijden goed op dreef waren en Burhan die op halve kracht speelde omdat hij nog steeds last had van zijn enkel, bleek er toch een soort angst te zitten in de ploeg; het speelde verkrampt en het energie niveau was op een laag pitje gezet. BS Leiden maakte daar gretig gebruik van, in de 7e minuut stond het 4-12 en toen ook nog Mathijs door zijn enkel ging, merkte je aan BVL dat ze hevig twijfelde of deze wedstrijd nog wel gewonnen kon worden! Juist dan weer staan 2 U16 spelers op om de U18 weer op de rails zetten: Edris en Abdul bewezen de U18 een grote dienst en wisten van een 4-12 stand de U18 naar 15 – 16 stand te loodsen, verschil nog maar 1 punt!

De rest van de U18’ers was wakker geschud. Onder aanvoering van Jeroen en Luc, maar ook de nog steeds prima spelende Abdul, trok de U18 de wedstrijd naar zich toe om die daarna niet meer weg te geven. Verfrissend was ook het optreden van Jelle, Karim en Wessel, die steeds brutaler gaan spelen en daardoor veel gevaarlijker voor de tegenstander zijn, we spelen nu nog meer als team. Dat het team met nog meer zelfvertrouwen ging spelen blijkt ook wel uit de heerlijke passes die gestrooid werden door Edris en Jeroen, een denderdunk van Luc en een bom die Jeroen dropte. BS Leiden gaf de strijd al in de 2e periode op, alleen Jens Bosman – zoon van BVL MU14 coach Ties – wist in die periode nog regelmatig te scoren, maar daarna was de koek op voor BS Leiden en werd het verschil tussen de teams steeds groter. Zelfs een press was niet meer nodig en de – wel zeer statische – zone van BS Leiden werd onklaar gemaakt evenals hun man-to-man uit de 4e periode. Via 14-8 (rust: 29-24), 13-9 en 15-8 werd ook deze wedstrijd met een eindstand van 57-41 aan de zegekar vastgebonden.

Jammer is nu dat we pas op 28 februari onze volgende wedstrijd spelen, maar ja, sprak ik in de eerste wedstrijd niet over het feit dat de U18 toen al uitzag naar de krokusvakantie ? Op die 28ste gaan we sterkste tegenstander in de poule ontmoeten: DAS. We zullen op onze top moeten draaien om in Delft te kunnen winnen, maar toch, met jonkies als Abdul, Edris en Dirk, de stijgende vorm van Vincent, Jelle, Wessel en Karim en de constante vorm van Burhan, Jeroen, Luc en Mathijs, dan is voor de U18 niets meer onmogelijk ….

[b]Scores: Luc (16), Jeroen, Abdul en Karim (9), Edris (6), Burhan en Jelle (4)[/b]