Het wedstrijdseizoen voor JU16-1 is zaterdag begonnen met een groot toernooi in Heemstede. Aan het toernooi deden 12 teams mee die alle uitkomen in de rayoncompetitie. De coaches, Edmar Diebels en Paul Crama, waren vooraf zeer benieuwd hoe het nieuwe en jonge team zich zou handhaven op dit niveau. Voor de meeste spelers was het de eerste kennismaking met het “echte-mannen”basketbal.
De groep heeft deze zomer lang doorgetraind (op de Leiderdorpse pleintjes) en is ook al vroeg weer met de trainingen begonnen. Tijdens de trainingen lag de nadruk vooral op het verdedigen. Niet altijd leuk, zwaar, maar wel zeer belangrijk. Dat bleek ook tijdens het toernooi. In de poule verloren we met slechts twee punten van Waterlanden (een sterk bolwerkteam en de uiteindelijke toernooiwinnaar). Vervolgens wonnen we in een lastige wedstrijd knap van Hoppers. De laatste poulewedstrijd tegen Black Eagles speelden we “gewoon” sterk. De full-court-press en de “double-teaming” zorgden er constant voor dat we de bal veroverden. Het vervolg, een snelle break, zorgde voor veel punten. Gevolg, een ruime overwinning.
Opgewekt gingen we aan de lunch en maakten we ons op voor een “echte” fotosessie. Alle bekende grappen en grollen werden geprobeerd. Toch is iedereen “netjes” op een foto terechtgekomen (check de teampagina). Intussen hoorden we van de organisatie dat we als beste “tweede” geplaatst waren in de finalepoule. Daar hadden we niet op gerekend. Het betekende dat we nog tegen drie ervaren teams moesten spelen.

[img]/img/nieuws/Edmar instructies.jpg[/img]
[i]Edmar geeft instructies….[/i]

Eerst nogmaals tegen Waterlanden. Dat werd weer een “close-game”. Waterlanden heeft moeite met onze verdediging. Dit keer was het verschil vijf punten. Met iets meer geluk hadden we misschien wel kunnen winnen. De volgende tegenstander was HOC. Duidelijk ouder en sterker dan ons team. In het begin lieten we ons wat imponeren. We kwamen niet op gang. Maar in de tweede helft begonnen we toch aan te klampen en liepen we zelfs iets in. Het verschil aan het eind, 7 punten. Jammer, maar er wordt heel veel geleerd….
Direct na HOC stond “the Rotterdam Basketballacademy” op ons te wachten. Dat was voor ons één wedstrijd te veel. De fut was er een beetje uit. Bovendien speelt Rotterdam zeer fysiek basketbal. Daar moeten we nog aan wennen. Slecht deden we het niet maar een vuist konden we niet meer maken. Het verschil van 12 punten viel uiteindelijk best mee.
Na afloop werden er natuurlijk conclusies getrokken. We mogen best tevreden zijn. Doordat we in de finalepoule kwamen hebben we tegen de beste teams gespeeld. Dat was erg nuttig. We zijn niet “weg” gespeeld. Het team werkt heel hard. De verdediging staat bij vlagen als een huis, maar het “dubbelen” van de tegenstander gebeurt nog niet door iedereen. Aanvallend moet er meer gebeuren. De afronding is vaak slordig en de passing niet altijd op tijd en zuiver. Het insnijden van buiten de bucket moet met meer overtuiging. De organisatie moet beter. Er moeten meer en betere screens gezet worden zodat de schutters meer ruimte en tijd krijgen om een doelpoging te doen. De break loopt goed, in de omschakeling van verdediging naar aanval blijven sommige spelers nog te veel hangen.
De komende twee weken zal er nog hard getraind worden. Dan begint de competitie.