Ja, het zou voor BS Leiden zo maar een nieuw gezegde kunnen worden, omdat ze zich toch uiteindelijk flink hadden verkeken in de kansen en de vechtlust van BV Leiderdorp U18-2. BS Leiden, dat met verlies van rechten speelde in de competitie stelde in de laatste wedstrijd – wat extra – U20’ers op omdat het team graag ongeslagen eerste in de poule wilde worden. De uitwedstrijd in de Bloemerd was een eenvoudige winst geweest, dus – in eigen huis – moest de laatste wedstrijd de klapper voor BS Leiden worden…. Het liep uiteindelijk toch iets anders af.

Ja het klopte, de eerste wedstrijd had U18-2 met 13 punten verschil verloren, maar sindsdien had ook BVL geen wedstrijd meer verloren en het team bestaande uit Okke, Jaap. Najib, Natenael, Jeroen, Ihaab en Karim was ondertussen al echt kampioen en we voelden wel voor een stuntje tegen de nummer 1, maar dan moest wel alles goed gaan. De eerste teleurstelling werd al gauw openbaar, BS Leiden startte in de eerste periode met de zone verdediging en BVL moest het spel supergecontroleerd gaan spelen, zeker geen makkelijke opgave en de druk op BVL nam snel toe. Hierop had BS Leiden op gehoopt en zij namen snel een voorsprong omdat zij snel in de transitie zijn en dit prima via breaks en second rebounds in een score wisten om te zetten.

Na de eerste periode stond Leiden al met 5 punten verschil voor en ze leken dus af te gaan op een eenvoudige overwinning. Tijd voor een truck uit de hoge doos van de coach, BVL ging in de 2e periode ook over naar een zone verdediging. Dit was wel even wennen voor ons en dat kost tijd, maar de snelle fastbreak werd door Leiden niet meer gelopen en Leiden bleek toch ook niet erg goed te kunnen aanvallen tegen een zone, de teams hielden elkaar in evenwicht en bij rust stond het 24 – 19. Elke neutrale toeschouwer zou zeggen: een open wedstrijd, het kan alle kanten op. Helaas was dat niet de mening van de wedstrijdsecretaris van Leiden, die – misschien wel vriendelijk bedoeld – maar toch heel verkeerd een vraag met de volgende mededeling plaatste bij de Leiderdorpse coaches: “Of wij iets bij ons hadden voor onze kampioenen, want Leiden kreeg van hun een taart omdat ze ondanks verlies van rechten toch wel ONGESLAGEN kampioen gingen worden ??!!! Uhhhh ongeslagen en kampioen ?!! Theoretisch: We staan 5 punten achter, als we de 2e helft winnen en we dit doen met meer dan 13 punten verschil dan is BS Leiden EN niet ongeslagen meer EN zijn ze ook geen nummer 1 meer ?!

Mijn laatste haren waren gerezen en het team begreep mijn boodschap: NOOIT een “Leiderdorpse Wolf” verkopen voordat ie geschoten is !! (vrije bewerking). In de 2e helft stond een U18-2 in het veld, die maar 1 ding wilde: WINNEN ! Jaap en Okke, waren hun zenuwen kwijt en verdedigden hun zone formidabel, Najib en Karim speelden nu als 2.10 lange centers en gingen na elke schotpoging de rebound in en wisten hun reboundgemddelde aardig op te schroeven, Natenael, (alleen Usain Bolt is sneller), wist de nodige steals te pakken waardoor we weer extra balbezit hadden en dit alles werd geleid door Ihaab en Jeroen, die hun routine en talent nu geheel in dienst van de ploeg zetten en overal te vinden waren voor een pass, assist, verdediging, extra hulp of een raak schot. Binnen 2 minuten had BVL de achterstand omgebogen met een 0 – 6 run en de wedstrijd was weer helemaal open !! Het ging nu om de knikkers en niet om het spel, mooi was het niet, wel spannend.

Bij het begin van de 4e periode stond het 34 – 34 en BVL stond te popelen om het karwei af te maken en Leiden verloor het (ongeslagen) zelfvertrouwen. BVL ging steeds beter spelen tegen de zone, zonder hun eigen verdediging te verwaarlozen en we liepen in de 5e minuut naar een 34 – 41 voorsprong, zonder een tegenscore en dus nog maar 8 puntjes … De creativiteit, toch al niet erg groot bij BS Leiden ging helemaal op nul, het nieuwe doel: dan maar niet ongeslagen, dan gaan we maar voor het zo klein mogelijk houden van het verschil, we gooien alles op de verdediging …. Het werden de 5 meest waardeloze minuten omdat de nummer 1 niet meer aan een leuke pot basketball wilde meedoen, heel erg jammer, de wedstrijd eindigde in een 36 – 41 eindstand maar BVL kon tevreden zijn: de U18-2 sloot met deze geweldige prestatie een fantastisch seizoen af !

Gefeliciteerd Okke, Jaap, Najib, Natenael, Karim, Ihaab, Jeroen en Niels ! Ook wil ik de volgende invallers nog bedanken Soufyan, Gideon en Fabian en natuurlijk weer de ouders die wilden supporteren en rijden voor de jongens.