De voorbereiding op de thuiswedstrijd tegen Waddinxveen Flyers was afgelopen week niet optimaal geweest; teweinig spelers hadden de trainingen bezocht en de coach had er dus niet al teveel vertrouwen in, vooral omdat hij wist dat de tegenstander een hard spelende en fysiek sterke ploeg is en daar hebben de “Leiderdorpse Lieverdjes” het altijd heel erg moeilijk mee.

Zaterdag, zonder de aan zijn knie geblesseerde Maarten, kwam de U18 prima uit de startblokken, de coach moest zijn ogen nog eens goed uitwrijven, zo gedisciplineerd had hij zijn team nog niet zien spelen en dat tegen de wat langere en sterkere (maar over het algemeen ook 1-2 jaar oudere) Flyers. De bal werd prima rond gepassed, vele swings zorgden ervoor dat de starre Flyers verdediging vaak op het verkeerde been werd gezet en er werden hele goede kansen gecreëerd, maarrrr zo bleek ook weer deze wedstrijd; de afronding blijft nog steeds een probleem voor de U18, misschien iets om te leren op de training, heren ?

Gelukkig bakte de tegenstander er in de aanval in die periode ook niet erg veel van en zodoende kon BVL toch – vrij eenvoudig een voorsprong nemen en deze bedroeg bij rust : 24 – 16. Een plus in die periode was dat het team weer eenvoudig doorgewisseld kon worden; met Jeroen als rode draad in de U18, konden we de andere spelers prima wisselen, zonder dat dat een merkbaar kwaliteitsverschil was, in die zin mag zeker het steeds beter wordende spel van Jelle genoemd worden, maar dat gold zaterdag ook voor Karim en Davy, die – alhoewel het afronden van hun kansen veel beter kan – veel goede kansen creëerden.

In de 3e periode dachten we dat we er al waren, misschien speelde de wat mindere conditie (jaja, die training zorgt daar echt voor, mannen !) een rol, maar ook het verdedigingsspel van de Flyers werd feller en zij merkten al snel dat de scheidsrechters daar niet tegen optraden en kwamen daardoor letterlijk en figuurlijk dichterbij.

BVL kreeg het langzamer wat benauwder en Flyers deed er nog een tandje bij en gingen nu ook de boel een beetje provoceren, wat resulteerde in een opstootje en zelfs een onsportieve fout van BVL-kant. Het leek dus even of het plan van de Flyers lukte, in de eerste 6 minuten van de 4e periode kwam BVL niet meer tot scoren en Waddinxveen zat BVL op de hielen: 42 – 39. De time – out gaf daarna de oplossing; een goed uitgevoerde zone verdediging en een 6 – 0 run – van wie anders – Jeroen bracht de BVL-basketbalboot in veilige haven: 48 – 39 en weer was een “foutje” rechtgezet !

De conclusie van vandaag: ondanks een slechte voorbereiding toch een verrassend sterke BVL U18 (zeker de eerste helft) aan het werk gezien, het is duidelijk te merken dat de 1ste jaars aan het niveau beginnen te wennen en gaan dus ook steeds sterker en met meer zelfvertrouwen spelen.
Stel je dan nu eens ook voor dat de trainingen optimaal bezocht werden, de conditie daardoor goed wordt, de verdediging daarvan zijn profijt trekt en als we dan ook nog alle mooie aanvallen ALLEN af kunnen ronden met een score, zijn we dan niet rijp om heel attractief basketbal te spelen en misschien zelfs volgend jaar rayon te gaan spelen??? De toekomst zal het leren, zullen we maar zeggen ….

[b]Scores: Jeroen (20), Vincent (9), Luc (8), Mathijs (3), Burhan, Jelle, Karim en Wessel (2)[/b]