Na de misstap van vorige week, een complete offday van de U20 dat leidde tot een onnodige nederlaag tegen Jumpers, waren de coach en zijn vaste supporters benieuwd of het team zich zou herstellen tegen Westland Stars, uit altijd lastig !

Zonder Wessel en Calvin – ja ja zijn jarige “Beautycase” gaat nu voor Basketballen en Bodybuilding en dat is dus Balen voor het team ! – kon de U20 vandaag slechts 7 spelers op het veld presenteren. Gelukkig was Vincent bereid om mee te doen, als we hem maar achter zijn marktstal in Rijswijk plukten en dat er reclame gemaakt werd voor zijn werkgever in dit stukje; nou komt-ie: POLAK GROENTE EN FRUIT, LEKKERRRRRRRR !

Nou echt lekker liep die eerste periode niet voor de U20. Onrustig spel van de starters Dennis, Tycho, Floor, Pieter en Mark leidde tot veel balverlies. Het leek wel of de U20 alle fundamental bewegingen kwijt was en coach Stephen vluchtte al gauw in een time out om zijn team wakker te schudden. Het spel verbeterde zich daarna enigszins, maar we moesten aan het einde van de eerste periode toch Westland Stars voor laten gaan: 15 – 13.

Het is dan merkbaar dat onzekerheid bezit neemt van het team en er volgden in het begin van de 2e periode dan ook acties die weinig met basketbal te maken hebben, de spelers weten zelf wel waarover we het hebben. De supporters werden ook ongeduldig en zagen de wedstrijd van vorige week al voor zich, maar gelukkig, dit keer wist de U20 zich weer terug te vechten in de wedstrijd mede doordat Vincent en Marco werden ingebracht. Het team begon langzaam aan warm te draaien en nam weer een voorsprong en wist die bij de rust ook vast te houden: 27 – 33.

De pauze deed de U20 goed, het team was weer helemaal bij de les, de balrotatie ging veel beter en de vrije man werd nu veel vaker gevonden. Westland Stars maakte een tactische fout door in een zone te staan: ruimte dekking is niet het sterkste punt van dit team en hiervan wist de Airforce van BVL optimaal gebruik van te maken: Mark, Marco, Pieter maar vooral “Furious Vince” wisten na een pick-and-roll of via een rebound vele keren te scoren. Toen Westland Stars terug ging naar een man-to-man verdediging was het verschil al gegroeid naar 19 punten en aan het eind van de 3e periode stond het: 39 – 58.

In de laatste periode weet de U20 de goede lijn door te trekken, het team speelde weer op niveau, de ene na de andere mooie actie volgde en het werd genieten voor de meegereisde supporters en de coach. Dat Westland Stars in deze periode toch weet bij te blijven, zit hem meer in het feit dat de U20 tegen het einde teveel bezig was met gallery spel, dat (te) vaak leidde tot balverlies. De U20 finishte met een 47 – 71 eindstand.

Nog 2 wedstrijden te gaan, een (officieus) kampioenschap zit er zeker in, ALS de U20 maar blijft spelen zoals het ze geleerd is: op techniek, op inzicht, op overzicht en inzet. Alle andere zaken (mopperen onderling, op jezelf en scheidsrechters) moet de U20 vergeten, dan zal het de terechte (officieuze) kampioen in deze klasse gaan worden. Een team waarin U18 spelers laten zien als volwaardige U20-spelers te kunnen spelen en die daarbij prima worden ondersteund en begeleid door de huidige U20 en U22 spelers; het lijkt het (nieuwe) Nederlands elftal wel, alhoewel de vergelijking coach Stephen Corion en Louis van Gaal wel TE zwart-wit is bekeken …

[b]Scores: Mark (19), Pieter en Dennis (14), Vincent (10), Marco en Floor (6) en Tycho (2).[/b]