De U16 moet helaas afhaken in de strijd om het kampioenschap. Vooraf waren er zeker kansen tegen de nummer 1 in de poule: Crackerjacks uit Amersfoort. In een directe confrontatie bleek Crackerjacks in 3 van de 4 periodes sterker dan BV Leiderdorp.

De U16, met vandaag Maarten weer in de gelederen samen met de bankspelers Edris, Abdul en Karim, begon geconcentreerd aan de wedstrijd: Vincent, Buhran, Jeroen, Puck en Luc bleven goed weerstand geven. Crackerjacks wist weliswaar een voorsprong te nemen, maar BVL wist ook regelmatig tegen te scoren, zodat de tegenstander niet echt kon weglopen. Wel was te zien dat de “bazen” Buhran en Jeroen veel minder hun stempel op de wedstrijd konden drukken; Jeroen werd feller verdedigd, zodat hij minder vaak vrijgespeeld werd om zijn gevaarlijke driepunters te schieten, maar ook Buhran kon zijn gevaarlijke drives naar de basket minder vaak uitvoeren. De tweede vijf Mathijs, Edris, Abdul, Karim Maarten namen het spel goed over van de eerste vijf en daardoor was de schade na het eerste kwartaal minimaal: 26 – 20.

Die stand gaf de Leiderdorpse burger moed en dat was ook te merken aan het team. Zij – en de coach – gingen met veel vertrouwen het veld in. De basis vijf startte weer en langzaam wist BVL Crackerjacks te naderen totdat het tijd voor de wissels werd. De “bazen” werden gewisseld en dat was het sein voor Crackerjacks om feller in de passing te verdedigen en dat heeft BVL (en de coach) geweten ! Binnen een paar minuten wist Crackerjacks via veel steals het gat te vergroten naar een (naar later bleek) onoverbrugbare achterstand. De BVL’ ers stonden er bij en keken naar ! Zelfs de coach – die veel weet van zijn spelers – stond met verbazing te kijken en wist even niet wat te doen, zijn time out was te laat en het leed was toen al geschied, er was ineens een groot gat geslagen en die werd niet meer ingelopen: een 49 – 33 ruststand !

Het was nu de vraag of BVL in de 3e periode zich mentaal kon herstellen. Vaker is gebleken dat er aan de veerkracht van de U16 nog het nodige verbeterd kan worden. Uiteraard moeten de spelers natuurlijk dit zelf laten zien, door veel inzet en agressie te tonen. Door een kleinere rotatie van de spelers te gebruiken, herstelde het spel van de U16. Er werd feller verdedigd (zeker onder de basket) en ook wisten we vaker te scoren in de aanval. De 3e periode werd dan ook gewonnen door BVL, ook al stond Crackerjacks nog wel voor met 68 – 53.

In de laatste periode dacht Crackerjacks dat ze er al waren, dus dat kwam de U16 heel goed uit, de “bazen” kregen – net als tegen Juventus – de controle over het spel en wisten weer veel spelers in vrije positie te spelen of zelf te scoren; de inhaal race was begonnen en halverwege de wedstrijd had BVL nog maar 6 punten achterstand op Crackerjacks ! BVL stond op het punt de mentale dreun uit te delen; toen helaas Luc bij zijn 5e p het veld moest verlaten. Crackerjacks putte hieruit moed en wist weer wat vaker te scoren. De nog steeds actieve kleine rotatie eiste nu zijn tol, de adrenaline uit het begin van de 4e periode ebde weg bij BVL en Crackerjacks greep zijn kans, ze wisten het verschil weer op te schroeven en BVL gaf zich gewonnen, Crackerjacks wist de wedstrijd te winnen met 84 – 66, op weg naar een (bijna) zeker kampioenschap.

BV Leiderdorp gaat nu proberen op de 2e plaats te eindigen in deze poule, het kampioenschap kan de U16 wel vergeten. Toch mogen we – voorzichtig, we hebben nog 2 wedstrijden te gaan – spreken van een prestatie van de U16; als nieuwkomer in de rayon direct bovenin eindigen. Het team laat verzorgd basketbal zien, goede technische acties, goed basketbalinzicht en een redelijke tot goede verdediging, maar er werd vandaag wel (weer) aangetoond dat je dat 4 perioden lang moet laten zien, dat is de enige manier om goed voor de dag te komen in het rayon en … om het kampioenschap te willen spelen !

[b]Scores: Luc (19), Burhan (12), Jeroen (11), Puck (10), Vincent (5), Mathijs (3), Edris (2), Karim (2) en Maarten (2)[/b]