Wedstrijden tussen BS Leiden en BV Leiderdorp hebben altijd iets speciaals, vooral als die wedstrijden in de Vijfmeihal gespeeld worden. BS Leiden haalt thuis altijd grootse prestaties, ook al is het team op papier minder dan de tegenstander. Het werd dan ook bijna een onverwachte nederlaag voor onze U20, die, na zeer overtuigende winstpartijen in de eerste 3 wedstrijden, tegen BS Leiden pas in periode 4 van BS Leiden kon weglopen: 47 – 60.

De spelers van BS Leiden en BV Leiderdorp zijn geen onbekenden voor elkaar; school, bolwerk of zelfs ZZ zorgen ervoor dat de spelers elkaar door en door kennen, waardoor dit soort wedstrijden altijd op het scherpst van de snede wordt gespeeld Daarbij kwam nog eens bij dat de U20 moest aantreden op een ZONDAG(avond). Statistieken van de U20 leren dat dit team op zondagen matig tot slecht presteert en u voelt al waar de schrijver heen wil: Ook deze zondag was de U20 niet in goede doen!

De U20 met Tycho, Mark, Floor, Pieter en Calvin als startersvijf speelde nerveus. Het regende turnovers, aanvallen liepen niet vlot en onze verdediging liet veel te wensen over! BS Leiden rook dat er vanavond iets te halen viel bij de tegenstander uit Leiderdorp en zij speelden zeer opportunistisch basketbal! Opvallend was dan ook de 13-12 aan het einde van de eerste periode tussen de nummer laatst (BS Leiden) en de nummer 1 (BV Leiderdorp)!

Wilden we ervoor zorgen dat deze hal – voor ons – niet veranderde in een Vijfmei[b]hel[/b] dan moest er in de 2e periode toch heel anders gespeeld worden. Coach Stephen hoopte dat de U20 door wissels de wedstrijd naar zich toe zou trekken. Hij bracht Dennis, Vincent en Marco en Wessel in, maar ook die waren niet in staat om de tegenstander hun wil op te leggen. BVL had zelfs moeite om bij de blijven, want BS Leiden wist BVL vaak tot een stop te dwingen, waardoor aanvallen nog steeds niet goed werden afgerond. Er werd – zeker door de centers – teweinig onder de basket of inside bewogen, alleen Mark vervulde zijn taak meer dan uitstekend. Het felle spel van de Leidenaars leidde er wel toe dat de thuisploeg steeds meer in een grotere foutenlast kwam, dus misschien dat BVL daarvan kon profiteren, vooralsnog had BVL na het einde van de 2e periode nog een achterstand van 1 punt: 24 -23.

Coach Stephen had zijn spelers flink toegesproken; maak meer gebruik van de ruimte in de zone, vooral de centers kunnen gebruik maken van die ruimte en blijf met overzicht aanvallen; gebruik de tijd, 24 seconden geldt hier niet ! Helaas, het leek aan dovemansoren besteed, BVL kwam maar niet in zijn spel. BS Leiden daarentegen kwam in een goede “flow”. We werden verscheidene keren overlopen en de verdediging van BVL moest alle zeilen bijzetten om zelf te blijven scoren. De foutenlast van BS Leiden begon in deze periode een steeds grotere rol te spelen en dit was het sein voor BVL om langzaam aan een tegenoffensief in te zetten, de kentering in de wedstrijd kwam eraan. BS Leiden stond na de 3e periode nog wel steeds voor: 43 – 40, maar de supporters uit Leiderdorp voelden dat BVL dit in de 4e periode ging goedmaken.

Coach Stephen vuurde zijn jongens aan het begin van de 4e periode nog 1 keer aan: NU moet het gebeuren, ZIJ zijn in foutenlast, PROFITEER daarvan; zorg voor veel beweging in de aanval en zorg voor een fellere verdediging en dan kunnen we de wedstrijd winnend afsluiten! De boodschap van coach Stephen kwam nu wel door; uit het niets, stond ineens een heel ander BVL binnen de lijnen. Vanaf het begin werden de 2 bepalende guards bij BS Leiden prima vastgezet door Dennis en Vincent en dus wist BS Leiden nauwelijks meer te scoren. Toen ook nog 3 spelers van BS Leiden de bank moesten opzoeken vanwege hun 5e fout, speelde BVL – met Marco, Mark, Dennis, Vincent en Floor – zoals het in de eerste 3 wedstrijden gedaan had en dat “knakte” het moreel van de tegenstander. Met een 4 – 20 run werd de 4e periode gewonnen en met een einduitslag van 47 – 60 konden toch nog de winstpunten mee naar huis worden genomen.

Ik wil(de) er niet in geloven, maar zo langzamerhand begint het toch een dingetje van de U20 te worden: “Het Zondag Syndroom”. Er is geen verklaring voor, maar alle wedstrijden gespeeld door de U20 op zondag zijn slecht of – zelfs met verlies – afgesloten. Ook best onbegrijpelijk, de eerste 3 wedstrijden speel je de pannen van het dak en vandaag speel je een “draak van een wedstrijd” met – gelukkig – nog een happy end (nee, geen “ending”, heren !). We hebben mazzel: ik heb de wedstrijd agenda bekeken en alle nog resterende wedstrijden spelen wij op een zaterdag, met uitzondering van die van 7 april, en die spelen we dan tegen ……. juist: BS Leiden, maar dan wel in de Bloemerd!

[b]Scores: Mark (25), Vincent (11), Dennis (9), Pieter (8), Marco (4) en Floor (3)[/b]