Na 2 weken geen wedstrijd gespeeld te hebben, moest dit weekend de belangrijkste wedstrijd gespeeld worden; die tegen de koploper Zoebas U20. De thuiswedstrijd was met 9 punten verloren en wilde BVL nog kans maken op een kampioenschap dan moest er minimaal met 10 punten in Zoetermeer gewonnen worden.

Jammer was dat Tycho voorlopig nog geblesseerd is tot januari, het positieve was weer dat Raoul deze wedstrijd kon meespelen. De wedstrijd zat – zeker voor publiek, maar ook voor spelers – vol gedrevenheid en passie, we konden eens er lekker voor gaan zitten !!

Na de afgesproken 1 minuut afgesproken stilte (volgens AZ-trainer Gertjan Verbeek: symboolpolitiek 🙂 ), begonnen Wessel, Pieter, Floor, Calvin en Dennis sterk aan de wedstrijd. In de eerste periode was het stuivertje wisselen welk team nu de voorsprong had. Het team werkte hard en met name Pieter en Dennis onderscheidden zich in dit kwart met prima schoten en layups en zij zorgden ervoor dat BVL de eerste periode kon winnen: 17-19, dit kwart was dus veelbelovend voor BVL.

In de 2e periode zorgde Dennis en “Ra” dat BVL bij kon blijven. De basketbal inbreng van deze jongens blijft van een technisch hoog niveau en Zoebas moest regelmatig aan de noodrem trekken om beide spelers af te stoppen. Jammer dat de scheidsrechters daarin wat dubieuze beslissingen namen, waardoor BVL steeds tegen een achterstand bleef aankijken. Het was ook jammer dat Marco de strijd – door zich te verstappen – snel moest staken, want hierdoor werd al gauw merkbaar dat de bankbezetting de wedstrijd weleens in zijn voordeel zou kunnen beslissen en die bank was bij Zoebas voller dan die van BVL. BVL streed voor wat het waard was en dat moest ook wel want Zoebas speelde ook voortreffelijk, vooral de 2 guardsforwards van Zoebas in samenwerking met de goede pick-and-rolls van de lange mannen van Zoebas bleven te makkelijk scoren. Bij rust keek BVL dan ook tegen een 39 – 33 achterstand.

Het was de vraag of BVL de strijd kon volhouden, terwijl Zoebas in de eerste helft regelmatig op positie kon wisselen, moest BVL blijven “leunen” op een aantal vaste krachten (Dennis, Raoul en Pieter) en wat de BVL supporters vreesden werd in de 3e periode al langzaam bewaarheid. Zoebas ging in een hoger tempo spelen en speelden wat “meer op de man”, wellicht om de grenzen van het toelaatbare af te tasten enof in ieder geval de (jonge) BVL’ers uit te putten. Dit werkte in eerste instantie niet, want door de foutenlast bij Zoebas kon BVL ook in dit kwart bijblijven door de vrije worpen raak te schieten waardoor we met een 58 – 50 het 4e kwart inging.

In deze periode wist Zoebas wel toe te slaan of liever gezegd wist “# 26 (Lorenzo)” toe te slaan. Hij wist uit alle posities raak te schieten (o.a. 6x 3 punters !) en dit bracht Zoebas in een positieve score flow, die BVL niet meer kon afstoppen, wat BVL ook deed in haar verdediging. De andere spelers van Zoebas wisten hun guard na te doen en wat ze nu ook maar richting basket gooiden: het ging raak. BVL kreeg een mentale tik en kwam deze niet meer te boven, zelfs nadat we ons geheime wapen Jimmy hadden ingebracht ! Er ging van BVL kant nauwelijks meer een bal raak en de wedstrijd werd verloren met een – toch enigzins geflateerde – 82 – 62 eindstand, weg kans op kampioenschap !

Allereerst felicitaties voor de terechte kampioen in deze poule: Zoebas. Dit team kan op alle posities zonder kwaliteitsverlies wisselen en zal zeker na de winterstop, wanneer ze rayon gaan spelen, zeker ook hoge ogen gaan scoren.
Toch ook een “snerpend” compliment voor de U20. Dit team laat zien dat er heel goed gebasketbald kan worden en niet alleen omdat Raoul er dit keer bij was. Vandaag heb ik een U20 gezien die heeft laten zien voor wat het waard is en als het moest alles durfde te geven. De mengeling van een aantal ervaren spelers (Dennis, Raoul, Pieter, Wessel), eerste jaars U20’ers (Floor, en Jimmy) en laatste jaar U18’ers (Marco, Mark, Calvin en Tycho) geeft coach Stephen zeker hoop voor de toekomst. We zullen vanaf januari zeker weer kunnen gaan genieten van dit team en ….. wellicht ook een keer van de kaasbolletjes :-)!

[b]Scores: Pieter (19), Raoul (16), Dennis (15), Mark (6), Calvin (3), Wessel (2), Jimmy (1) [/b]