Tot op dit moment in het seizoen blijkt jongens onder 16-1 verder te zijn dan veel van hun opponenten. De 78-35 thuisoverwinning op Westland Stars is in dat licht gezien dan ook logisch. Alweer de derde winst op rij in de competitie. De s Gravezandenaren zijn een bekende tegenstander, omdat we ook al tegen dit team gespeeld hebben tijdens de eerste toernooidag van de Regiobeker.

De Leiderdorpse aanvalsdrift blijkt moeilijk af te stoppen, omdat BVL gemiddeld een stuk langer is dan de tegenstander, maar deze lengte toch weet te koppelen aan snelheid en handigheid. Zeker op de fast break weten de jongens elkaar goed te vinden en ook de aanvalsorganisatie wordt elke keer een stukje beter. Mathijs is een goed voorbeeld van dat het kwartje bij hem is gevallen. Vaak zet hij nog net even dat extra screentje zodat een teamgenoot een niet te missen kans wordt geboden. Dat heeft tot gevolg dat iedere speler regelmatig in scoringspositie komt en de tegenstander zich niet kan toeleggen op het uitschakelen van 1 bepaalde speler. Iedereen doet mee en snapt steeds beter wat er van hem verwacht wordt. Resultaat is teamspel en dat is winst.

Verdedigend wordt er hard gewerkt en als er dan eens een gaatje valt, zijn er altijd anderen (o.a. Burhan, Jeroen, Puck) die een stapje extra doen. Dan is daar ook nog Edris, die verbazingwekkend vaak en steal pakt op zijn directe tegenstander en dan gelijk de break kan lanceren. Als het hem dan een keertje niet lukt om de bal te onderscheppen, moet hij nog wel beter reageren om de juiste verdedigende positie weer te herstellen.
Dat is trouwens waar in deze periode de nadruk ligt op de training: Wat is de goede verdedigende positie ten opzicht van mijn man? Waar moet ik staan? Of op welk plekje moet ik eerder zijn dan mijn tegenstander. Tegen het einde van de wedstrijd wordt blootgelegd dat de gemaakte afspraken (Wie verdedigt nou wie?) dan even niet goed zijn doorgekomen en een vrije lay up wordt weggegeven. In de daaropvolgende time out blijkt dat het team best weet hoe het had gemoeten. De herstelafspraken worden duidelijk gemaakt, de concentratie aangescherpt en dan wordt er geen vrije lay up meer weggegeven.
Natuurlijk is het de bedoeling dat deze foutjes in de verdediging eerder herkend en hersteld worden door te werken aan een steeds betere team defense. En dat gaat lukken.

Nog een winstpunt is er elke wedstrijd weer een team staat. Eigenlijk ongeacht wie er meespeelt, iedereen hoort erbij. Deze keer kreeg Karim de kans en waar hij aanvallend niet de gelukkigste wedstrijd speelde, stond hij verdedigend zeker zijn mannetje.
Kortom, veel positieve geluiden bij de jongens onder 16. Er is nog genoeg te doen, maar we zijn op de goede weg.

Periodestanden BVL J16-1 – Westland Stars: 20-7, 42-14, 64-24, 78-35
Scores: Mathijs 10, Vincent 8, Burhan 6, Jeroen 23, Puck 8, Luc 13, Edris 10, Karim –