De zenuwen zullen maar door je keel gieren… En dat was wel (een beetje) aan de hand afgelopen zaterdagmiddag, in de eerste thuiswedstrijd van het Bolwerkteam van de meisjes U20 van Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp (Maddy Homan en Lidwien Arndt). Niet zo gek, als je bedenkt dat ‘onze’ meiden voor het eerst ten overstaan van het eigen publiek hun talent ten toon moesten spreiden. Talent is zeker aanwezig in het team van Clarence en Jorrick. Maar helaas voor MU20 beschikte afgelopen zaterdag tegenstander Batouwe uit Bemmel over net iets meer jeugdig talent. Batouwe heeft daarnaast jarenlange ervaring in de meisjes eredivisie, wat een groot voordeel is. Oegstgeest liep in het thuisdebuut dan ook tegen een nederlaag aan: 46-75.

Beide teams kwamen een beetje moeizaam uit de startblokken. Batouwe schoot pas na 3 minuten via een vrijeworp het eerste puntje op het scorebord: 0-1. Onze meiden sputterden nog een paar minuten heldhaftig en hardnekkig tegen. Maar moesten vervolgens lijdzaam toezien dat hun tegenstander over net iets meer balsnelheid en een beter verzorgd afstandsschot beschikte. En toen Clarence in de loop van het eerste kwart zijn basisspeelsters begon te wisselen, sloegen de meiden van Batouwe onverbiddelijk toe. Ze zetten een tandje bij, en via 1-6 in de vijfde minuut stond er uiteindelijk een 7-21 stand op het scorebord na één kwart spelen.

Deze achterstand van 14 punten was jammer en eerlijk gezegd ook onnodig. Gelukkig bestaat een wedstrijd uit vier kwarten en leek de achterstand niet onoverbrugbaar. In het tweede en derde kwart werd er serieus tegenstand gegeven. De Oegstgeester dames knokten hiervoor hard. Echter, iedere keer dat er na veel inspanning een paar punten van de achterstand werden afgeknabbeld, gaf Batouwe direct een beetje extra gas en bleven hun afstandsschoten maar raak knallen. Maar deze twee kwarten ontliepen beide teams elkaar bitter weinig. Het tweede kwart werd slechts met 1 punt verloren en het derde kwart met maar 3 punten. Na 3 kwarten stond een 40-58 stand op het scorebord.

Het verschil dat Batouwe in het eerste kwart gemaakt had, bleek uiteindelijk onoverbrugbaar. Met een achterstand van 18 punten in het laatste kwart gingen de koppies bij MU20 langzaam maar zeker omlaag. Helemaal niet nodig meiden! Natuurlijk, de aanvalsspelletjes liepen nog niet gesmeerd, de conditie moet her er der opgekrikt worden en verdedigend moet de help-side beter verzorgd worden. Maar we zijn net begonnen en zitten in de allereerste fase van opbouw. De uiteindelijke 46-75 was (ook voor de onbevooroordeelde toeschouwer) enigszins geflatteerd. Maar Batouwe was wel de terechte winnaar. Een leuke eerste middag voor het thuispubliek. Het gaat voor iedereen een leerzaam en hopelijk leuk seizoen worden. Ja, er staat iets moois in de steigers!