Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver. Het internationale basketballtoernooi in Kopenhagen voor de Nederlands Team selecties voor jongens en meisjes U14 en U15.
In mei en juni werden al op uitnodiging van de Nederlandse Basketbalbond een drietal zware selectietrainingen in Amsterdam, Almere en/of Zwolle afgewerkt. Trainingen van 2x 2 uur op een dag, waarin je alles uit de kast moet halen om te laten zien wat je kunt. Uiteindelijk kregen de spelers op zondag 17 juni te horen of ze definitief bij de laatste 12 spelers hoorden die op donderdag 21 juni mee mochten naar Kopenhagen. Spannend natuurlijk. Trots zijn we als bolwerk, want er werden maar liefst 4 jonge spelers van het bolwerk geselecteerd: Maaike van Osnabrugge voor de MU14, Tessa Stoop en Katie Gout MU15 en Wesley Kikkert voor de JU15. Echt de slagroom op de taart en een hele eer, om in het oranje met Nederland op je buik te mogen spelen tijdens een officieel toernooi.

[img]/img/nieuws/maaikewesley.png[/img]
[i]Op de foto links Wesley Kikkert (nummer 9, JU15) en op de foto rechts Maaike van Osnabruggen (MU14).[/i]

Op donderdagochtend werd er om 12 uur vertrokken vanaf Almere met een dubbeldekker bus met ongeveer 70 spelers en 20 begeleiders. In Groningen werd nog even gestopt om nog een aantal Noord Nederlanders op te pikken en op weg gingen ze naar Kopenhagen. Erg gezellig natuurlijk zo allemaal in de bus, voor je het weet ben je er. Maar door een kleine inschattingsfout kwamen de teams echter pas om 1 uur in de nacht aan in Kopenhagen. Snel slapen (de eerste nacht in de sporthal), want een aantal teams hadden op vrijdag al hun eerste wedstrijd om 08.30 uur. Echte bikkels hoor die sporters.

Vrijdag en zaterdag werden er poule wedstrijden afgewerkt tegen teams als Denemarken, IJsland, Engeland, Kosovo, Berlijn, Hapoel Tel Aviv, Noorwegen, Schotland, Polen en het team van Niedersachsen. Zondag was de dag van de kruisfinales. In totaal hebben alle teams in 3 dagen 5 hele wedstrijden afgewerkt. Dat vraagt wat van de spelers en de begeleidende staf.

Een hele ervaring voor de spelers en ongelooflijk leerzaam. Het niveau van de tegenstanders is hoger dan in de eigen competities. Het spel gaat sneller en is veel fysieker. De druk om te presteren is hoger. Er zijn teleurstellingen. Soms krijg je veel minder speeltijd dan je gewend bent in je eigen team. Soms wil je zo graag, maar lukt het gewoon even niet. Dan speel je ook nog samen met een nieuw team dat nog maar 3x getraind heeft als groep, dat is onwennig. En heel praktisch, krijg je maaltijden voorgeschoteld die je niet altijd even lekker vindt. En moet je slapen op een luchtbedje in een schoollokaal.

Er worden doelen gesteld voor elke wedstrijd en naderhand geëvalueerd. Je wordt constant gewezen op je aandachtspunten en er wordt een grote mate van discipline van je gevraagd. Maar je wordt zelf beter van het spelen met en tegen sterke tegenstanders en je wordt als speler mentaal sterker van het verwerken van teleurstellingen. Er is ontzettend veel plezier met elkaar in het team, maar ook met de teams onderling. En bovenal leer je weer zoveel nieuwe mensen kennen, die allemaal dezelfde passie delen …… basketball! Wat wil je nog meer? Ook al kom je op maandagmorgen 6 uur weer thuis, met 2 uur slaap achter de rug en kun je direct door naar school om je proefwerken in te halen van de dagen die je hebt gemist. Wat maakt dat allemaal uit, het is het dubbel en dwars waard. Het was fantastisch om mee te maken en als je aan de kinderen vraagt of ze vanavond hun tas even willen pakken voor het volgende toernooi, dan gaan ze meteen weer!

[img]/img/nieuws/teamMU15.jpg[/img]
[i]Meisjes U15 met Katie Gout (nummer 7) en Tessa Stoop (nummer 15).[/i]