Dit weekend stond de derby der lage landen op het programma: BVL – BS Leiden. Een hele bijzondere dit keer; Daan, Martijn en Sebastiaan van BS Leiden hadden vorig seizoen nog in bolwerkverband met de spelers van de huidige U18 van BVL gespeeld. Spanning alom dus ! Na een slechte start wist BVL deze derby toch eenvoudig te winnen met 90 – 56.

Zonder Okke en Calvin, die dit weekend [b]larpen en acrogym[/b] verkozen boven [b]basketballen[/b] (“het moet toch niet gekker worden jongens !!”), maar wel met Vincent en Luuk, leek het wel of BVL weer net zo begon als tegen Westland Stars. Gemakkelijke kansen gingen er niet in en dit zorgde voor een zekere verlies aan zelfvertrouwen binnen het team. Dit keer heette de tegenstander alleen niet Westland Stars maar BS Leiden en dus stond het in de 4e minuut 4 – 10! Een time out gevolgd door een drietal wissels zorgden ervoor dat BVL de achterstand kon inlopen. Met name Luuk, liet zich in die periode van zijn beste kant zien en ook Jimmy, Dymas en Vincent deden een stapje harder. Aan het einde van de 1e periode had BVL weer de leiding : 23 – 15.

Er mocht veel van de scheidsrechters in deze wedstrijd, maar gelukkig bleef het aan beide kanten sportief en dat zorgde voor een leuk schouwspel binnen de lijnen. In de 2e periode ging het steeds beter draaien bij BVL en hadden zij de spanning van zich afgegooid. Vincent, Floriaan, Tycho, Marco en Mark drukten nu flink door en BS Leiden had moeite om bij te blijven, vooral de lange jongens moesten het in snelheid afleggen tegen die van BVL. Ook liet BVL zien over een betere bankbezetting te beschikken; Jimmy, Dymas en Luuk wisten goed druk uit te blijven oefenen en BVL wist van BS Leiden weg te lopen bij rust : 42 – 26.

De derde periode kan een zwakkere periode zijn van BVL, maar dit keer was BVL echt goed wakker. BS Leiden kwam er nauwelijks meer aan te pas en opmerkelijk was ook dat de lange mannen Luuk, Marco en Mark steeds vaker van buiten de bucket (en soms zelfs van buiten de 3 punten lijn) gingen schieten en ook nog wisten te scoren ! Het was dat ook BS Leiden beter ging schieten en zij een paar keer de 3 puntenpogingen raak wisten te schieten, anders was de 4e periode slechts een formaliteit geweest.

Bij het begin van de 4e periode stond het 66 – 43. We waren gewaarschuwd dat BS Leiden in deze periode juist op hun sterkst kunnen zijn. Gelukkig had BVL dit feitje wel goed in haar oren geknoopt. Tycho en Floriaan zorgden voor de opbouw en goede schoten uit de 2e lijn, Vincent en Dymas wisten met hun supersnelle akties (soms kon zelfs de scheidsrechter de akties niet volgen !) te blijven scoren, “Chow” vocht op geheel eigen wijze een onderonsje met zijn gelijkgestemde opponent uit (en aan de kreten te horen riep hij zichzelf tot winnaar uit !) en onze “airforce” Mark, Marco en Luuk zorgden voor diverse rebounds en de afwerking. Het verzet van BS Leiden was definitief gebroken en BVL rende naar een 90 – 56 eindoverwinning.

De U18-1 heeft ook deze wedstrijd prima gespeeld en gaat als koploper aan de terugwedstrijden beginnen. De U18-1 zit lekker zijn vel en presteert naar behoren, ook dankzij de tegenstanders, zoals vandaag ook weer BS Leiden. BS Leiden toonde zich net als Lokomotief en DAS een prima tegenstander, waardoor het aardige kijkspelen werden voor zowel de coaches als supporters, je hoeft niet altijd rayon of eredivisie te spelen om goed attractief basketbal te zien !

[b]Scores Vincent (21), Tycho en Luuk (13), Mark (12), Jimmy (10), Marco (9) ,Floriaan (8) en Dymas (4)[/b]