Zoals bekend is BV Leiderdorp één van de drie verenigingen die zich hebben verenigd in het basketbalbolwerk Leidse regio. Het bolwerk is opgericht om samen met BV Oegstgeest en BS Leiden het (jeugd)basketbal in de regio op een hoger niveau te tillen. Het eerste jaar zit erop en we mogen best van een succes spreken.

[img]/img/nieuws/LOL-logos.png[/img]

Voor het eerst sinds tijden konden alle meisjes uit de regio in een team spelen dat louter bestond uit meiden van de eigen leeftijdscategorie. Na een paar weken wennen in het begin van het seizoen bestonden er geen grenzen meer tussen Oegstgeest, Leiden en Leiderdorp. Sterker nog, de teams bleken hechter dan de bolwerkcommissie vooraf had durven dromen.
Voor de jongens lag het anders. De bolwerk(rayon)teams werden net als de eredivisieteams van Zorg en Zekerheid via selectietrainingen samengesteld. De deelname aan de selectietrainingen was groot, er bleken veel jongens op een hoger niveau te willen basketballen.

De trainers waren allemaal tevreden met hun selecties, nu de resultaten nog.
Nou, die waren boven verwachting. Wellicht aangestoken door de successen van Wereldtickets.nl en de heren van Zorg en Zekerheid scoorden de bolwerkteams uitstekend.
ZZ U18 werd Nederlands kampioen. BS Leiden U12 werd eerst rayonkampioen en vervolgens via een aantal voorrondes ook nog even Nederlands kampioen. In bijna alle rayonfinales stonden teams uit de Leidse regio. En niet zonder succes. De bolwerkteams JU12 en JU18 werden rayonkampioen, JU14, JU20 en JU22 behaalden de tweede plaats.
Bij de meiden werd MU16 tweede in de rayoncompetitie, MU18 werd derde in de rayoncompetitie. En… ja de “dames” U22 werden kampioen in de 1e klasse regio.

Organisatorisch was het een hele klus om het bolwerk op gang te krijgen. Drie verenigingen, met ieder hun eigen “cultuur” moesten gezamenlijk een plan dragen. De bolwerkcommissie die daarvoor in het leven werd geroepen is voortvarend tewerkgegaan. Trainings- en wedstrijdschema’s werden zo veel mogelijk op elkaar aangepast. De dubbele licenties werden gecoördineerd aan de bond doorgegeven. Het seizoen werd moeiteloos gestart. De ervaringen van spelers en speelster waren positief. Het op-en-neerreizen (er wordt in verschillende zalen getraind en gespeeld) blijkt geen al te groot probleem en de synergie in de teams is uitstekend. Gedurende het seizoen kwamen er natuurlijk ook klachten van spelers en/of trainers. De meeste waren op te lossen, maar in sommige teams bleef de inzet toch lager dan gehoopt. Kennelijk was de communicatie vooraf niet altijd voldoende geweest. Drie keer per week trainen wordt niet door iedereen leuk gevonden, en dan gaat op den duur de schoen wringen. Een les voor het nieuwe seizoen. De communicatie rondom de selectiecriteria voor rayonteams wordt aangepast.

Zo komen we op het nieuwe seizoen. Het seizoen 2011-2012 is in feite al gestart. De selectietrainingen zijn alweer afgerond en de geselecteerde teams zijn op de diverse websites gepubliceerd. Aan de trainingsschema’s wordt nog gesleuteld, maar ook die zullen binnenkort beschikbaar zijn.

Door het succes van het bolwerk, en de groei van het basketbal in het algemeen, ontstaat er echter ook een probleem. De verenigingen hebben allemaal te maken met een gebrek aan technisch kader (trainers/coaches/scheidsrechters). Daardoor kunnen we niet alle teams inschrijven op het niveau waar ze eigenlijk thuishoren. Dat is jammer. Het stopt uiteindelijk de groei van de sport en de ontwikkeling van de spelers.

Vandaar de herhaalde oproep aan leden boven de 16 jaar om als het even kan een cursus voor een trainers- of scheidsrechtersdiploma te doen. In het najaar worden er weer cursussen georganiseerd door het bolwerk, de kosten worden vergoed door de verenigingen. Natuurlijk verwachten we niet dat je direct heren 1 gaat trainen, coachen of fluiten. Nee, rustig aan, onderaan beginnen en langzaam omhoog werken. Net zoals we dat doen met de spelers.