Ik schrijf dit stukje voor de laatste nieuwsbrief van het afgelopen seizoen vanuit mijn vakantieadres in Turkije. Een land waar basketbal hot en cool is, waar de schooljeugd al vroeg enthousiast gemaakt wordt voor basketbal en waar basketbal een grote televisiesport is. Een land met bekende clubs die je ook in de voetbalcompetitie tegenkomt, zoals Fehnerbahce, Galatasaray, Trabzonspor en Besiktas. Omnisportverenigingen dus, met een grote en altijd fanatieke aanhang. Het mannenteam bereikte vorige jaar de finale van het wereldkampioenschap (verlies tegen de VS met 64-81), thuis in eigen land. Basketbal is hier echt een belangrijk deel van de sportcultuur, als je bedenkt dat ze al sinds 1936 in internationale competities strijden.

Hot en cool was basketbal ook in Leiderdorp, het afgelopen seizoen. De dames van Wereldtickets werden nationaal kampioen en bekerkampioen, een prachtig resultaat. Hoewel ik toen nog slechts een beetje buitenstaander was bij BVL, vond ik de sfeer in De Bloemerd geweldig en was het enthousiasme ook bij onze jongste jeugd ongekend! Maar er waren meer successen op sportief vlak: verschillende teams werden kampioen in hun competities. Jammer genoeg waren er echter ook tegenslagen te verwerken, zoals het opheffen van het Wereldtickets-team.

Hot en cool moet basketbal ook in het volgende seizoen blijven! We hebben een geweldig potentieel aan enthousiaste spelers en speelsters, veelal gesteund door minstens zo fanatieke ouders, die heel veel werk voor de club verzetten. Die doen dat vaak gratis en voor niks en steken er veel tijd in. Dat is mooi, dat is belangrijk voor elke club en een basis om spelers en speelsters bij de club te houden. Het bestuur rekent graag op u, ook in de komende competities!

Een bestuur, dat op een aantal posities nieuwe gezichten kent en dat uitgebreider in aantal is, om de club zo goed mogelijk te laten draaien. In de komende tijd zullen we elkaar ongetwijfeld verder leren kennen, hoewel de meesten hun sporen bij BVL al vele jaren verdienen. Een bestuur ook, dat enthousiast de binnensport in Leiderdorp in bredere zin wil uitbouwen, door samenwerking met De Spotvogels (badminton) en Leython DC (volleybal). Een gezamenlijk plan om meer sponsors aan te trekken met reclameuitingen in De Bloemerd is nagenoeg klaar. Dit moet geld in het laatje brengen om elk van de verenigingen financieel gezonder te maken. Zo zullen we als BVL (bijvoorbeeld) nog betere opleidingsprogramma’s kunnen opzetten en nog beter opgeleide coaches en trainers kunnen aantrekken.

De samenwerking in het Bolwerk, een verband van BVL met BS Leiden (jullie kennen ze misschien beter als Z&Z Leiden) en Basketbalvereniging Oegstgeest heeft als doel om jonge spelers en speelsters met potentie een geweldige kans te bieden om door te groeien naar sterkere competities. Die samenwerking is in het vorige seizoen gestart en we zullen die als BVL helpen uit te bouwen. Dat maakt iedere speler en speler sterker, dat maakt BVL als club sterker en dat biedt een mooi uitzicht op doorgroei! En natuurlijk gaan we ook door om de schooljeugd in Leiderdorp enthousiast te maken voor basketbal.

Kansen genoeg, zou ik zeggen, voor alle leden van onze club. Bestuur en commissies binnen BVL rekenen graag op ieders enthousiaste bijdrage om ook het volgende seizoen tot een succes te maken! Maar….eerst vakantie! Ik wens jullie allemaal een mooie periode van ontspanning en plezier toe, waar je ook heen gaat. En daarna: fris er weer tegenaan!

Vanuit Turkije: güle güle (bye bye)

Arie van de Nadort, voorzitter BVL