Een vereniging is ook banden smeden. Misschien wel voor het leven, weet jij veel. Gelukkig hebben we sinds kort weer een echte Activiteitencommissie. En die organiseerde een jeugdkamp voor 37 kinderen! Pieter Botman doet verslag.

Vrijdag 27 augustus was het dan eindelijk zo ver. Het eerste BVL-jeugdkamp sinds jaren ging beginnen. 37 basketballers van de U10, U12 en U14 hadden zich om vijf uur verzameld bij de Bloemerd. Toen iedereen aanwezig was vertrok een grote stoet auto’s naar de kamplocatie. Na veel geslinger door de polderwegen kwamen we aan in het Noorden. De speeltuin was snel gevonden en nadat de basket in elkaar gezet was werd ook deze druk bezocht. Na al dat geren en gespring was het tijd voor het eerste avondmaal. Op het menu stonden de overheerlijke pannenkoeken die er bij de kampdeelnemers wel ingingen. Dat poedersuiker leuk door de lucht kan zweven werd aan de verschillende tafels regelmatig gedemonstreerd door sommige BVL-ers. Deze leden kregen als beloning hiervoor de eer om als eerste te helpen bij het opruimen en afdrogen.

Er waren veel verschillende leden en lang niet iedereen kende elkaar. Na het eten was het tijd om daar eerst wat aan te doen. Iedereen ging in een grote kring zitten en één iemand stond in het midden van de kring. Er werd een naam genoemd en degene in het midden moest die persoon met een krant tikken voordat de volgende naam genoemd werd. Het resultaat was veel rake tikken, veel gelach en iedereen kende elkaar een stukje beter. Na deze kennismaking gingen we naar het voetbalveldje waar de groep in tweeën gesplitst werd voor het tikspel spons-water-vuur. De grijze groep van Pieter nam het op tegen de gele groep van Maaike. De groep van Pieter won de eerste wedstrijd overtuigend en grandioos, maar na twee verrassende overwinningen van team geel won de groep van Maaike dit spel uiteindelijk met 2-1. Uitblinker bij de gele groep was Megan die steeds indrukwekkendere kunsten vertoonde om een nieuwe kaart te krijgen van Maaike.

Van al dat rennen werd iedereen moe en dorstig en het was tijd om terug te keren naar het hoofdgebouw. Daar had een deel van de kampleiding ondertussen een vakkundig kampvuur gemaakt van het beste hout dat zij op het terrein konden vinden. De kampdeelnemers gingen samen met de leiding op stoelen in een grote kring om het kampvuur zitten. Eerst nog even een kort spelletje. Drie kinderen in de kring kregen iets ingefluisterd dat vervolgens van kind tot kind doorgegeven werd naar drie andere kinderen. Deze drie stukjes vormden samen een zin. Twee van de drie stukjes leken uiteindelijk wel een beetje op de originele stukjes, maar bij Ihaab kwam er door onder andere Dirk, Maarten en Jona toch iets totaal anders uit. Na het gefluister genoot iedereen van de warmte, de spookverhalen en de marshmallows die je kon verdienen door opdrachten uit te voeren. Om ongeveer tien uur gingen de eerste groepjes naar bed en zo kwam er een einde aan de eerste dag.

De tweede dag begon al vroeg. Iedereen was om acht uur wakker. Om de dag goed van start te gaan werd er begonnen met een ochtendgymnastiek onder leiding van drie uiterst charmante dames van de kampleiding die speciaal voor de gelegenheid gekleed waren. Er werd een rondje gerend, gevolgd door een paar sprintjes heen en terug op het voetbalveld. Daarbij werd er ook gerekt en gestrekt en werden er alvast de nieuwste dansbewegingen geoefend voor het feest van die dag.

Na het ontbijt vertrok iedereen met de auto’s naar het bos. Het had flink geregend en op de weg naar het bos lagen grote plassen. Dit zorgde voor hoge golven toen de auto’s hier doorheen reden. De kinderen vonden dit geweldig en er waren sommige auto’s die door een paar plassen extra reden. Gelukkig werd er bijna geen fietser nat. In het bos aangekomen werd de groep weer in tweeën opgedeeld voor een potje levend stratego. De groep van Ilse nam het dit keer op tegen de groep van Simone. Het begon nog heel even flink te regenen maar in het bos stond iedereen beschut en kon er al snel begonnen worden met de veldslag. Alle tactieken werden gebruikt om de tegenstander onschadelijk te maken. Zo liep Jesse rustig op zijn gemak als bom door het bos en schakelde hij veel tegenstanders uit die dachten dat ze hem makkelijk konden verslaan. Tom had een andere tactiek door vooral buiten de paden te gaan. Helaas kwam hij hierdoor wel tot op zijn enkels in de modder te staan. Na twee ruime overwinningen voor het team van Ilse ging de hele groep weer terug naar de kampeerhoeve.

Na de lunch gingen we weer met zijn allen de auto’s in om naar het zwembad te gaan. In het zwembad was er genoeg te doen. Er was een grote glijbaan, een opblaasbare kleine glijbaan, een touw dat hing boven de breedte van het zwembad, een touw dat aan het plafond hing en verschillende spullen om mee te spelen. Ieder kon doen waar hij zin in had. Zo is er een potje waterpolo gespeeld, gelummeld en werd er aan het touw gehangen dat heen en weer geslingerd werd totdat iedereen los moest laten om vervolgens in het water te plonzen. Hierbij leek Nesar wel lijm aan zijn handen te hebben, want het kostte veel moeite om hem van het touw af te krijgen.

Moe en hongerig keerden de BVL-ers terug bij de kampeerhoeve. Daar had het koksduo Loman en Wim een heus Mexicaans diner voorbereid compleet met wraps, groente, kip en een sombrero. Na het eten ging iedereen zich klaar maken voor de bonte avond en het feest. Veel hadden hun best gedaan om iets te laten zien. Jaap begon met een indrukwekkende drumsolo gevolgd door een aantal dansacts van vooral de meiden van U10. Als afsluiter was er een duet van Ilse en Simone met Maarten, Ihaab en Dirk als achtergronddansers. De avond werd afgesloten met een disco waarbij alle danspasjes nog een keer voorbij kwamen.

Zondag was een rustige dag. Er gebeurde niet veel totdat de deelnemers na een lunch van pizza en pannenkoek hoorden dat er een moord gepleegd was op het kampterrein. De politie kwam erbij en de kampdeelnemers moesten de moord oplossen door verdachten als Hanna Hollywood, Stan Ster en Didi Dweil te ondervragen. Na veel speurwerk bleek dat Stan Ster de moord had gepleegd op zijn collega-acteur. Hij werd afgevoerd door de politie, maar vervolgens kwam iedereen achter hem aan om hem in een hoekje te drijven en te beschuldigen.

Na al die opwinding was het tijd voor een rustige afsluiting van het kamp. Het was tijd voor een potje bingo. Het duurde een hele poos voordat deze gewonnen werd, maar uiteindelijk ging Wessel er met de hoofdprijs vandoor. Een aantal ouders was inmiddels gearriveerd om de kinderen op te halen en zo kwam er een einde aan het geweldige jeugdkamp.

Iedereen heeft erg genoten van het hele weekend en er wordt nu al gepraat over volgend jaar.