Het kan geen kwaad iets meer te weten over de organisatorische kanten van onze sport. Zoals: welke competitie-indelingen zijn er eigenlijk en waarom? Met wie werkt BV Leiderdorp samen en waarom? Namens de Technische Commissie legt Paul Crama uit hoe het zit.

Het basketbalseizoen is weer begonnen. Er wordt weer hard getraind. De spelers zijn ingedeeld bij een team en de teams zijn ingeschreven in een competitie. De wedstrijden starten medio september.

We krijgen regelmatig vragen over de competitie-indeling. Wat houden de verschillende competities nu precies in? Wat betekent het als ik rayon speel, of regio? Wat zijn de verschillen?

Natuurlijk zijn de competities eerst ingedeeld op leeftijd. In Nederland volgen we de internationale leeftijdsindeling. Vandaar ook de U van under voor de leeftijd. Dat klinkt niet alleen stoer, maar wordt ook in alle landen om ons heen gebruikt. We beginnen bij U10. De telling loopt per twee jaar op en eindigt bij U22. Daarna ben je senior. De indeling wordt bepaald per kalenderjaar. Ben je bijvoorbeeld voor 1 januari 2012 nog geen 12 jaar en ouder dan 10 jaar, dan val je in de U12-categorie. Wordt je op 1 januari 12, dan heb je pech en moet je naar de U14-categorie.

Tot en met U12 zijn er gemengde competities, vanaf U14 zijn er aparte jongens- en meisjescompetities.

We starten met de regiocompetitie. De wedstrijden worden gespeeld tegen verenigingen in de buurt (regio Den Haag). Natuurlijk worden de teams ook per niveau ingedeeld. De minst ervaren teams spelen in de vierde of derde klasse. De wat meer ervaren teams komen uit in de tweede of zelfs de eerste klasse. In iedere klasse kan een team kampioen worden.

Vanaf U12 is er naast de regiocompetitie ook een rayoncompetitie (Rayon West). Deze competitie is een stapje hoger dan de regiocompetitie en beperkt zich niet alleen tot de regio, maar speelt zich af in een groter gebied, ruwweg de provincies Zuid-Holland en Utrecht.

Dan is er ook nog een landelijke eredivisie. Het woord zegt het al een beetje, dat is de hoogste competitievorm. De zestien beste teams (per leeftijdscategorie) van Nederland spelen in deze competitie. In Nederland begint de eredivisie vanaf U16.

Het zal duidelijk zijn dat de intensiteit van de competities nogal verschilt. Regioteams trainen bijvoorbeeld gemiddeld twee keer per week. Rayonteams (bolwerk) trainen drie keer per week en speel je eredivisie (Zorg en Zekerheid) dan ben je iedere dag met basketbal bezig.

In Leiderdorp wordt er op alle niveaus gespeeld. Dat is best bijzonder. Om dat te kunnen realiseren zijn er verschillende samenwerkingsverbanden.

Allereerst het bolwerk Leidse regio. We werken daarin samen met BS Leiden en BV Oegstgeest. Alle rayonteams zijn bolwerkteams. Dat is nodig om de trainingsuren en begeleiding die voor het rayonniveau nodig zijn te kunnen waarborgen. De spelers die in de rayoncompetities spelen worden ieder jaar geselecteerd uit de verenigingen die aangesloten zijn bij het bolwerk.

Voor het hoogste niveau (eredivisie) werkt BVL voor de jongens samen met Zorg en Zekerheid Leiden. ZZ-Leiden kent alleen eredivisieteams, van U16 t/m U22 (promotiedivisie) en senioren. In Leiderdorp is het ZZ-U16 team gehuisvest.

Wereldtickets.nl is de derde partner van BVL. Wereldtickets.nl speelt dames eredivisie in Leiderdorp!