De U16-1 bestond dit seizoen 2009-2010 grotendeels uit eerstejaarsspelers U16-1: Marco, Tycho, Mark, Luuk, Alberto en Robin. In de U14 had dit team nog rayon gespeeld,maar doordat onze ‘(t)rots op de vrijeworplijn’ Mike Hogervorst aan het einde van vorig seizoen BVL voor Lokomotief verruilde en het team dus weer nieuw moest worden opgebouwd, werd verkozen om de U16-1 in te schrijven in de eerste klasse regio. Dit team, aangevuld met tweedejaarsspelers U16 Floriaan, Michiel en Okke had tijd nodig om aan elkaar te wennen. Het spel moest worden aangepast, er werd meer creativiteit en snelheid verwacht van de spelers. In het toernooi dat de U16 in september speelde bij Bourgondië bleek al gauw dat de wil er wel was, maar het samenspel nog niet, vooral tegen tweedejaars-U16-teams kon BVL nog (te) weinig inbrengen. Het toernooi bij BVO zorgde wel voor een eerste plaats, maar daar kon niet al teveel uit worden geconcludeerd, omdat de meeste tegenstanders een jaar jonger waren en de U16-1 als gelegenheidsteam meedeed.

[img]/img/nieuws/nb_2010-04-ramon01.jpg[/img]
[i]Toernooiwinst bij BV Oegstgeest[/i]

Met buitentrainingen werd de eerste stap gezet om het samenspel te verbeteren. Ook werden deze trainingen gebruikt om de spelers fysiek wat sterker te maken. Op U16-niveau wordt – naast techniek – nog iets veel belangrijkers gevraagd; lichaamscontact was nu opeens geoorloofd, gewenst of ongewenst. BVL staat te boek als een vereniging die prima technische spelers kan opleiden, maar waar juist aan het fysiek sterker worden niet veel aandacht wordt besteed. De U16 speelde daarom het eerste halfjaar ook met wisselend succes. Het was wel goed te merken dat het teamspel verbeterde, maar dit zorgde nog niet altijd voor positieve resultaten. Er moest voornamelijk tegen tweedejaars-U16-teams worden gestreden en wij konden dat als team nog niet aan. De U16-1 had het moeilijk en behaalde nauwelijks overwinningen, toch merkte de trainer-coach dat het team – als geheel – wel steeds beter werd en hij hield het team maar steeds voor dat het een kwestie van tijd was voordat wij konden gaan oogsten en zie: de verliesverschillen werden gedurende het seizoen steeds kleiner en vanaf november kon de U16-1 ook opeens weer winnen! Het zelfvertrouwen begon te groeien, en daarnaast bleek dat de gezamenlijke training met de U16-2 ook zijn vruchten begon af te werpen. De twee teams begonnen elkaar op te jagen naar betere prestaties en die kwamen er in 2010!

Vanaf 1 januari 2010 zat de positieve flow in zowel de U16-1 als de U16-2, het samenspel van de U16-1 groeide naar hoog niveau, de verdediging was op orde en fysiek konden we nu ook mee. In het eerste deel van de competitie wist de U16 – toch verrassend- alle wedstrijden te winnen en opeens stond de U16 na vijf wedstrijden bovenaan in de eerste klasse regio. Het ging zelfs zo goed dat spelers uit de U16-2 Calvin, Jelle en Adib zonder problemen konden worden ingepast in de U16-1. Ook in diepte werd de U16 dus sterker. Jammer genoeg kon Michiel na de Krokusvakantie niet meer meespelen als gevolg van een gebroken pols.

[img]/img/nieuws/nb_2010-04-ramon02.jpg[/img]
[i]Weer een overwinning, kijk ze eens blij zijn[/i]

De U16 kon de eerste plaats niet vasthouden, tegen Cobra Nova (terecht de latere kampioen) werd aangetoond dat we toch nog kracht en overzicht tekort komen om echt kampioen te worden. We verloren in Voorburg onze eerste wedstrijd in 2010, maar daarmee ook het kampioenschap, want een week later verloren we – in overtime – van DAS. Het zelfvertrouwen kreeg nu echt even een knauw en in de wedstrijd daarop tegen Lokomotief gingen we ook roemloos ten onder. De boog was duidelijk te gespannen geweest voor de U16-1. Maar het team wist zich toch te herstellen, want de wedstrijd daarna tegen Zoebas toonde aan dat we ook karakter kunnen tonen en in Zoetermeer hebben gevochten voor de overwinning. In de laatste wedstrijd tegen MSV werd nog eens gedemonstreerd hoe het team op dit moment kan en wil spelen, een tegenstander met 41 punten verschil naar huis sturen is een prestatie om trots op te zijn!

[img]/img/nieuws/nb_2010-04-ramon03.jpg[/img]
[i]Cobra Nova, de uiteindelijke kampioen …….[/i]

Het seizoen van de U16-1 was succesvol, de doelstelling die we hadden “om de bovenste plaatsen spelen in de eerste regio”, zijn behaald (BVL is als 2e geëindigd in de poule) en als we de spelers bekijken kunnen we zeggen dat zij allen klaar zijn om volgend seizoen weer hoog te spelen. Ik wens dan ook Tycho, Mark, Luuk, Jelle, Okke, Marco, Alberto, Tycho, Calvin en Michiel volgend seizoen heel veel succes! Hè missen we niet Robin? Ja, helaas missen we Robin, want hij heeft besloten om na dit seizoen te stoppen met basketbal. Heel jammer, maar zijn beslissing moeten we respecteren, alhoewel we stilletjes toch zijn shirt #10 opzij zullen houden, want Robin ‘Hood’, ik weet het zeker: je krijgt spijt van deze beslissing …….

Ramon van Winkel