De J16-1 zit steeds beter in zijn vel. Het team toont progressie in zijn spelwijze; we worden feller, kunnen nu ook fysiek spelen als het moet, kunnen nu de bal sneller rond laten gaan, kortom: de J16-1 neemt afscheid als kandidaat voor de seizoenstitel: “Luie Leiderdorpse Lieverdjes” ! Alle spelers weten nu wat er van ze verwacht wordt en ze weten nu wat ze zelf kunnen. Dit weekend moesten we aantreden tegen DAS, altijd een puntje-puntje wedstrijd, we moeten altijd onze “stinkende” best doen om van ze te kunnen winnen. De afgelopen 2 keren hadden we zelfs van ze verloren, dus waren we benieuwd hoe het nu zou gaan, zeker na de winst van vorige week op Cobra Nova.
In de eerste periode bleek al gauw dat het van onze “defense” zou afhangen of we zouden winnen, zeker als je weet dat DAS over snelle, behendige guards en goed schietende forwards beschikt. Onze lange mensen: Mark, Okke en later Luuk en Jelle moesten een belangrijke rol hierin gaan spelen, onze luchtmacht zou –gewoon- beter moeten zijn, dus als we dit goed deden, dan hadden we zeker een kans in deze wedstrijd. We hadden in de eerste minuten met Tycho, Robin, Floriaan Mark en Okke het beste van het spel, we kregen genoeg kansen om weg te lopen van DAS, maar … helaas: in het eenvoudig afmaken van prima kansen (onder de basket !) zit nog geen progressie !!!! We moeten kansen blijven creëren, omdat we gewoonweg te weinig er ook daadwerkelijk ingooien. Zelfs het inbrengen van Marco, Alberto, Michiel, Jelle, Luuk en Calvin (speelde prima op de fastbreak !} zorgden er niet voor dat we eenvoudiger ballen erin gingen gooien. Wel moet gezegd worden dat alle spelers keihard in de verdediging werkten en dat zorgde er dan ook weer voor dat DAS weinig kansen kreeg om te scoren, na de eerste periode stond het “pas” 6 – 8, maar wel in ons voordeel.
Ondanks het feit dat we nog (te) veel misten, met name vanaf de vrije worp lijn, bleven we goed spelen in de 2e periode. Als de spelletjes niet lukten werd 1-tegen-1 aangedurfd , we werden brutaler. DAS werd – als reaktie hierop – ook feller en er onstond een spannende strijd. Doordat BVL regelmatig kon wisselen konden we het tempo goed hoog houden , dat kan ons wellicht later van pas komen …. Helaas moesten we DAS voor laten gaan aan het einde van de 2e periode, omdat we in het laatste gedeelte van deze periode enigszins verslapten : 18 – 16.
Na een goede warming up in de 3e periode liep BVL in de eerste minuten weg van DAS, DAS kreeg nu moeite om bij te blijven en BVL kon, dankzij onze lange mannen, een klein gaatje slaan. Halverwege de 3e periode ging DAS full court press spelen en dat werd niet goed opgepakt door BVL. DAS profiteerde hiervan en in plaats dat wij met een ruime voorsprong de 4e periode in gingen moesten we DAS naast ons dulden: 29 – 29.
In de 4e periode stond gelukkig weer een zeer geconcentreerd BVL in het veld. Na 2 minuten eiste ” Mighty” Mark samen met zijn “matties” Luuk en Jelle alle ballen op, zodat BVL weer iets kon gaan spelen wat we al heel lang niet gedaan hadden, maar een extra wapen is geworden voor de J16-1: de fastbreak ! Robin “Ren-je-rot-vanaf-de-middenlijn”, Okke “meep-meep the roadrunner” en “Tyfoon” Tycho renden continu op de break en nu wisten we die kansen op de meest fantastische wijze af te ronden en het gat met DAS was geslagen! DAS probeerde nog wel iets terug te doen, maar het werd snel duidelijk dat de energie bij de Delftenaren op was en dat BVL met veel enthousiasme zijn 2e zege kon binnenhalen : 41 – 51!
Guys, we zijn zeker op de goede weg omhoog. We kunnen nu opeens veel meer op snelheid spelen, tonen nu felheid en vooral zelfvertrouwen,toch zijn we er nog lang niet; het afmaken van kansen moet beter, het percentage rake vrije worpen moet ook omhoog (vandaag 1 uit 11 !), het 100%, nee 200 % geconcentreerd blijven spelen in alle periodes is ook nog een uitdaging, er valt dus nog heel wat te leren.
Ongetwijfeld zal de reaktie van de spelers zijn: “Wat zit je nou te zeuren coach, voorlopig wel 2 gespeeld 2 gewonnen, was in 2009 nog wel effe anders ….! Duhhhhhhhhh !” Tsja, ze hebben eigenlijk nog gelijk ook ….

[i]Scores:[/i] Tycho (16), Robin en Mark (8), Okke (6), Luuk, Floriaan en Calvin (4) en Alberto (1)