De J16-1 is goed begonnen aan 2010 en wist vandaag te winnen van Cobra Nova, een tegenstander waarvan eerder 2x verloren was. Vandaag speelde BVL met 11 man inclusief bankspelers Jelle en Calvin. Onze startersvijf met – de nog enigzins zieke – Tycho, Robin, Floriaan, Luuk en Mark begonnen met veel zelfvertrouwen aan de wedstrijd en dat was goed te zien in het spel; de verdediging stond – in deze periode – als een huis en Cobra had moeite om te scoren. Toch hadden wij ook moeite met scoren, niet omdat Cobra zo goed verdedigde, maar omdat we het simpelweg nog steeds moeilijk vinden om in vrije positie – onder de basket – te scoren. Gelukkig zorgde het vele vrijlopen van de spelers – dit gaat echt per wedstrijd beter – dat we dan toch nog genoeg kansen krijgen om alsnog te scoren. We wonnen dan ook de eerste periode met 10 – 8 en dit was al verrassend, meestal stonden we tegen deze jongens na de eerste periode al met 10 punten achter.
De 2e periode liep op rolletjes en BVL ging steeds beter spelen, “de backups”: Marco, Alberto, Michiel, Calvin en “large backups” Okke en Jelle speelden net zo goed als de startersvijf en hierdoor konden we goed doorwisselen, terwijl de voorsprong langzaam groter werd. De defence bleef op peil en de aanvallen werden steeds beter (dus mooier) uitgevoerd. BVL ging met een comfortabele stand van 30 – 14 de rust in.
De coach waarschuwde in de rust zijn team, dat er nog 2 parten gespeeld moest worden en dat Cobra Nova zeker feller zou gaan spelen. “Hou er rekening mee dat ze full court gaan spelen.” Netjes werd er “ja” geknikt door 11 man maar in de 3e periode bleek al snel dat die boodschap vergeten was; we stonden in het veld alsof we de wedstrijd al gewonnen had en dat we Cobra wel even gingen oprollen, maar Cobra wenste daar niet aan mee te werken en die wist door (inderdaad) full court press te spelen, dichterbij te komen. Gelukkig na een paar wissels kwam de J16-1 weer terug op aarde en herstelde het team zich op tijd, de schade bleef beperkt na de 3e periode : 38 – 26, een gat van 12 punten ipv 16.
In de laatste periode deed Cobra er nog een schepje boven op, het kwam weliswaar in foutenlast, maar omdat ze zagen dat vrije worpen nog steeds niet het sterkste punt van BVL is, keken ze of ze op die manier terug konden komen. Helaas werden hierdoor fouten gemaakt die niet altijd gezien werden door de scheidsrechters, maar die wel sommige BVL spelers tot wanhoop brachten (ik noem geen namen …). Dit had ook wel 1 voordeel, de wanhoop bracht ook boosheid en die boosheid werd omgezet in feller spel van BVL en daarmee trok BVL weer de wedstrijd naar zich en konden we na het laatste fluitsignaal de eerste overwinning van 2010 vieren: 53 – 43.
Gefeliciteerd J16-1, prima begin, je ziet dat als we georganiseerd en hard blijven werken en er zelf in geloven elke wedstrijd te winnen valt !

[i]Scores:[/i] Mark (jawel: 14 !), Tycho (13), Robin en Floriaan (6), Okke (5), Luuk (4), Michiel (3) en Marco (2)