Leiderdorp – Matig spelen en toch ruim winnen, dat is ook een kwaliteit. Zorg en Zekerheid U16 speelde zaterdagavond in de koude Bloemerdhal 3 kwarten matig tegen Woodpeckers uit Houten maar won door een sterk laatste kwart de wedstrijd toch nog ruim, 71- 52.

Coach Edmar Diebels had zaterdagavond door blessures en een vakantietrip slechts zeven spelers uit zijn selectie beschikbaar. Gelukkig kon bankspeler Kevin Groen (ondanks een grieperig weekje) ook aantreden zodat er toch nog acht spelers uit de kleedkamer kwamen. De “starting five” begonnen goed. In twee minuten stond er 7 – 0 op het scorebord en vluchtte de coach van Woodpeckers snel in een time-out. De time out werkte uitstekend voor de ploeg uit Houten. Zorg en Zekerheid speelde in het vervolg van het kwart zonder nadenken, zo leek het. Er werd veel balverlies geleden en Woodpeckers kreeg alle ruimte om vrolijk “inside” te komen. De “helpside”-verdediging werd helemaal vergeten en “uitboxen” klonk als Chinees voor onze mannen onder het bord.
ZZ verloor het eerste kwart verdiend met 10 – 16.

In het begin van het tweede kwart kwam Woodpeckers zelfs tot 12 Р21. Nu was het een time-out van Zorg en Zekerheid die de wedstrijd deed kantelen. Binnen 4 minuten scoorde het ZZ-team een 14 Р0 (!) run en stond het 26 Р21. Het is in eerdere verslagen al eens geschreven, als het U16-team ̩cht wil, dan is het tot veel in staat. Zaterdagavond leek het erop dat het team snel tevreden was, helaas. Na de goede periode viel het team weer terug in matig spel. In plaats van de voorsprong uit te bouwen, lieten we de tegenstanders weer terugkomen in de wedstrijd. We hielden maar net een kleine voorsprong, ruststand 28 Р26.

Ook in het derde kwart was het spel niet overtuigend. Zorg en Zekerheid speelde alsof het de voorsprong niet wilde vergroten. Natuurlijk waren er excuses te bedenken. Woodpeckers mocht veel van de scheidsrechters en we misten een aantal spelers. Maar daar staat tegenover dat Woodpeckers ook geen superteam is. Het rommelige derde kwart wordt met 17 – 14 gewonnen. Het blijft dus spannend (tussenstand 45 – 40).

Nog één kwart. De taken worden nogmaals uitgelegd. De coaches willen punten zien, goede aanvallen en een gesloten verdediging. En, het gaat direct beter. Alsof het team eindelijk is warmgespeeld. De assists worden nu wel scherp gegeven en er wordt gescoord. Zorg en Zekerheid speelt het eigen spel en past zich nu eindelijk niet aan de tegenstander aan. Opvallend is ook de conditie van het team. Het lijkt alsof de twaalf spelers van Woodpeckers er “doorheen” zitten terwijl ZZ nog even wat extra’s geeft.
De voorsprong wordt eenvoudig groter en groter. Zorg en Zekerheid U16 wint de derde wedstrijd op rij,
nu met 71 – 52.

Na afloop wordt er weer nagepraat. De statistieken worden bekeken. Ingmar Kok scoort een fraaie triple double. Dat moet natuurlijk vermeld worden. Maar uit de statistieken blijkt ook de grilligheid van het team,en niet voor het eerst.
Er zijn nu 12 wedstrijden gespeeld in de landelijke U16 eredivisie, er volgen nog 16 wedstrijden. Zorg en Zekerheid staat zesde in de competitieranglijst. Zesde van 15 deelnemende teams. Helemaal niet verkeerd, zeker gezien de blessurelijst en het feit dat veel spelers voor het eerst op eredivisieniveau spelen.
De komende twee weken wordt er wat minder getraind, daarna gaan ze er weer vol tegenaan. Zaterdag 9 januari is de volgende wedstrijd, in Zwolle.

[i]Scores:[/i] Ingmar Kok 27 (18 reb., 10 st.); Boris Crama 17; Dennis Gout 13 (11 reb.); Jasper Warmenhoven 10; Thomas Kruithof 2; Ernes Mahmutovic 2.