Leiderdorp – Zondagmiddag won Zorg en Zekerheid JU16 met 54 – 50 van Eiffel Den Bosch. Het ZZ-team had het aanvallend moeilijk, maar door met veel inzet goed te verdedigen, werd het gemis aan scores gecompenseerd. Eiffel kon geen beslissende voorsprong nemen. Zorg en Zekerheid vocht zich na rust terug in de wedstrijd. Drie minuten voor het eindsignaal werd de stand eindelijk gelijk, in de laatste minuut werd via vier vrije worpen, die alle feilloos werden genomen, de winst gepakt.

Het was een vreemde wedstrijd. Zorg en Zekerheid kon in de eerste helft aanvallend veel te weinig. Er werd te sloom gespeeld, taken werden slecht uitgevoerd en wanneer er een keer een goede aanval werd opgezet was de afronding onvoldoende. Het resultaat was dat Zorg en Zekerheid constant tegen een achterstand stond aan te kijken. Eiffel speelde beter, maar kon geen beslissende voorsprong nemen. Dat kwam door de goede verdediging van ZZ. Er werd weinig ruimte weggegeven en kansen om scherp inside te komen, kreeg Eiffel nauwelijks. Vandaar dat het verschil bij rust maar negen punten was 22 – 31.

In de tweede helft werd de verdediging nog scherper. In het derde kwart scoorde Eiffel slechts 8 punten, Zorg en Zekerheid 14. De aansluiting was er, drie punten verschil op het scorebord. Het team veerde op, rook een kans en begon aangemoedigd door het publiek nog gemotiveerder aan het laatste kwart.

Dat laatste kwart vergeet voorlopig niemand meer. Alles wat basketbal leuk maakt, passeerde de revue. Inzet, emotie, spanning, fouten, scoren en… .
Eiffel laat zich natuurlijk niet zo maar verslaan. Ze proberen de wedstrijd te controleren. Dat lukt gedurende de eerste minuten. Het verschil loopt op naar zes punten. Maar dan doet Zorg en Zekerheid er nóg een schepje bovenop. Het lijkt of er alleen nog maar witte ZZ-shirts op het veld staan. De tegenstanders maken fouten en lijden balverlies. Zorg en Zekerheid haalt in… Eind zevende minuut staat het 48 – 48. Een half minuutje later weer balverlies van Eiffel, er volgt een fastbreak, mooie assist en… 50 – 48. De spelers van Den Bosch kunnen de druk niet aan. Bij hun volgende aanval lijden ze weer balverlies, weer een fastbreak, fout. Zorg en Zekerheid gaat naar de vrije worp lijn. De eerste, raak. De tweede, raak. Het staat 52 – 48, nog anderhalve minuut. Eiffel zet een goede aanval op en scoort. Het verschil is weer twee. Er wordt een lange aanval gespeeld, maar ZZ kan niet scoren. Eiffel op zoek naar de gelijkmaker, Zorg en Zekerheid geeft geen millimeter ruimte. Weer wordt een tegenstander tot balverlies gedwongen, de bal belandt buiten het speelveld. Coach Edmar Diebels neemt gelijk een time-out. Nog 14 seconden te spelen. Er wordt een “game-play” bedacht. De bal wordt op de middenlijn ingenomen… Er wordt gesprint, gezocht, en de bal gaat volgens plan naar de ZZ-guard. Er wordt geprobeerd de wedstrijd uit te dribbelen, Eiffel maakt een fout. Weer twee vrije worpen, en weer worden ze beide zonder probleem gemaakt. 54 – 50, nog 3,4 seconden. De wedstrijd is gewonnen en ehh…, verdedigen helpt dus echt.

[i]Scores:[/i] Dennis Gout 15 (13 reb.), Ingmar Kok 10 (7 reb.), Boris Crama 9 (7 ass., 7 st.), Iosto Fodde 9, Tim Heshusius 5, Ernes Mahmutovic 3, Kevin Groen 2, Thomas Kruithof 1.