Utrecht – Zaterdagavond was Zorg en Zekerheid U16 niet te stoppen. Tegenstander Uball kon gedurende de gehele wedstrijd alleen maar toekijken hoe het ZZ team fris en vrolijk de ene mooie aanval na de andere speelde. De fastbreak was het wapen waarmee Uball werd “gesloopt”. Met een hoog schotpercentage, 67,9%(!), staat na afloop een 74 – 93 overwinning op het scorebord.

Vorige week werd met heel veel inzet en een sterke verdediging van Eiffel gewonnen. Zaterdagavond werd de positieve lijn doorgetrokken en kwam ook de aanval op gang. In de eerste minuten werd er nog even gezocht naar het juiste ritme en in de vijfde minuut nam Uball met een 10 – 12 tussenstand een time-out. Daarna nam Zorg en Zekerheid het initiatief. Het tempo werd opgeschroefd. De ZZ pointguard omzeilde met gemak de dubbelteaming van Uball. Er ontstond ruimte en de vrijstaande medespelers waren moeiteloos aan te spelen. Het vervolg, het scoren ging vervolgens met een angstvallige precisie. Een 2 – 18 (!) run zorgde voor een 12 – 30 tussenstand na het eerste kwart. Nog nooit hadden de toeschouwers (en de coaches) het U16-team zo snel en gecontroleerd zien spelen!
In het tweede kwart kwam er even een terugslag. Uball veerde wat op en liet zien dat ze ook in de eredivisie thuishoren. Ze temporiseerden de wedstrijd. Bovendien slopen er in het ZZ team wat slordigheden. Aanvallend stond het team te veel stil. Er werd weer te veel gezocht. Het kwart werd verloren. Maar met een 33 – 43 voorsprong werd de kleedkamer opgezocht.
In de kleedkamer heerste een positieve stemming. De coaches hoefden het team nauwelijks op te peppen. Het team voelde zich sterk. Er broeide iets….
Het derde kwart begon grandioos! Alles werd uit de nog jonge “kast” getrokken. Zorg en Zekerheid U16 kon vliegen. Het team was verdedigend de baas, bepaalde het tempo, pakte de rebounds en scoorde de eerste 10 punten. Iedere speler had een belangrijk aandeel. Ook de ongelukkige Thomas Kruithof. Ondanks een foutenlast ging hij twee keer voor een charge die helaas tegen hem werd gefloten. Met vijf fouten moest Thomas, onder applaus van zijn medespelers, vervolgens naar de kant. Het applaus was een duidelijk signaal. De spelers stonden er voor elkaar, U16 is een team. De wedstrijd was nog niet afgelopen. Zorg en Zekerheid bleef domineren. De fastbreak bleef een dreiging, Uball zag geen kans om de eerste aanvalsoptie te breken. Het derde kwart werd met 14 – 28 gewonnen, tussenstand 47 – 71.
De wedstrijd was toen natuurlijk al gespeeld. Helaas werd de concentratie ook wat minder. In het vierde kwart werden er wat foutjes gemaakt. We zagen een aantal onnodige turn-overs die ontstonden doordat het ZZ-team het even allemaal té mooi, té NBA-achtig wilde oplossen. Uball liep iets in, geen paniek, maar het was niet nodig. Op de bank werd door assistent-coach Pieter Barnhoorn geprobeerd een nieuwe motivatie voor de spelers te vinden. Die kwam uiteindelijk uit de statistieken. Voor een paar spelers was er de mogelijkheid om een “double-double” te scoren. Het spel werd weer opgepakt. En ondanks dat er inmiddels al drie spelers met vijf fouten op de bank zaten, werd het tempo weer opgevoerd en begon Zorg en Zekerheid weer te domineren. Dat de “double-doubles” uiteindelijk ook gehaald werden, was een detail. Belangrijker was de winst (74 – 93) die met mooi teambasketbal tot stand werd gebracht.

[i]Scores:[/i] Dennis Gout 31 (10 reb.), Boris Crama 20 (10 ass.), Ingmar Kok 11 (8 ass.), Jasper Warmenhoven 8, Kevin Groen 6, Tim Heshusius 6, Ernes Mahmutovic 6, Satchel Ciere 5.