De coach had gehoopt dat de stijgende vorm van de U16-1 – vandaag op pakjesdag – zou leiden tot een mooi cadeau (ja, inderdaad Mark met c en eau) voor de U16 : Een overwinning op de nummer 3 van deze poule Westland Stars. Helaas ging dat cadeau aan de neus van de U16-1 voorbij en reed de Sint en Piet stilletjes de Westlandhal voorbij. De goede vorm van BVL was ook vandaag weer aanwezig, maar daarbij hoort ook het op kritieke momenten afmaken van kansen en daar heeft de U16-1 dit seizoen erg veel last van. Daarnaast was het nemen van vrije worpen ook één van de oorzaken van het verlies van de U16-1: 8 uit 29(!) pogingen gingen raak ….
Zonder de geblesseerde Robin en “Tubapiet” Okke, maar wel met bankspelers Jelle en “freshman” Calvin traden we aan in de Westland Hal te ’s-Gravenzande . Na het omkleden – gezamenlijk met de Badmintonsint en Pieten – begon de startersvijf: Tycho, Floriaan, Alberto, Mark en Luuk aan de eerste periode. De vraag was of we de centers van Westland Stars vandaag konden afstoppen, deze fysieke grote en goed oppostende centers zorgen voor het merendeel van de punters voor Westland Stars. De U16-1 voelde nu hoe het was om eens een keer niet één maar zelfs twee “Mikes” tegenover je te hebben. Toch deden Mark, Luuk en Jelle voortreffelijk werk in de verdediging en waren het juist onze forwards, die niet bij de les waren bij het verdedigen. Gelukkig neemt de U16 nu ook tijd om een goede aanval op te zetten en langzaam aan beginnen systemen hun vruchten af te werpen. Hierdoor wist BVL in de buurt van de Westland Stars bij te blijven en eindigde de eerste periode in 21 -16.
In de 2e periode kwam de U16 beter op dreef, ook de andere spelers; Jelle, Marco en Michiel speelden met prima inzet en langzamerhand kroop BVL dichterbij. Een opvallend debuut was voor Calvin weggelegd. Deze speler – sinds een halfjaar pas lid van de club – liet zien geen wedstrijdzenuwen te hebben en hield zich voortreffelijk staande in zowel de verdediging als aanval. Calvin wist zelfs 2x te scoren dankzij assists van Tycho. Ook Floriaan liet zien met de week steeds beter te spelen en neemt als een echte captain zijn team op sleeptouw en dit alles leidde ertoe dat wij slechts met 1 punt achterstand de rust ingingen : 38 – 37
Na de rust bleef BVL het goede spel voortzetten maar Westland Stars ging ook feller spelen, met name de 2 centers scoorden nu veel, ondanks dat Mark, Jelle en Luuk er alles aan deden om dit te voorkomen. Toch kreeg BVL genoeg kansen om bij te blijven, maar dan moeten de vrije worpen, die de goed leidende scheidsrechters veelvuldig aan ons gaven, er wel in en dat laatste gebeurde niet. Westland Stars liep langzaam weg en aan het einde van de derde periode stond het 59 – 48. (gemiste vrije worpen: 7 !)
Nog één keer probeerde BVL in de 4e periode de achterstand weg te werken. Één van de Westland Stars centers moest door zijn 5e fout het veld verlaten en BVL rook zijn kans. Helaas bleef het daarbij, we kregen goede kansen, kwamen veelvuldig vrij onder de basket maar op die momenten ontbreekt het bij de U16-1 aan een echte “killersmentailiteit”. (Eenvoudige) layups gingen mis en ook nu gingen vrije worpen te vaak mis. Westland Stars maakte geen fouten en op het moment dat zij kansen kregen maakten zij wel hun kansen af. Hierdoor eindigde de wedstrijd in een 71 – 58 nederlaag voor BVL en was het team een illusie armer.
Jammer U16, we zijn zeker op de goede weg, er wordt weer hard gewerkt, het samenspel begint nu echt teamspel te worden, de verdediging wordt met de week beter, de bankspelers Jelle en Calvin laten zien goed mee te kunnen met de U16-1 en ook de sfeer wordt beter; kortom: een team dat er weer in gelooft. De puntjes van kritiek kent de U16 zelf ondertussen wel, ze hebben de afgelopen wedstrijden laten zien steeds zelfstandiger op te treden, dus die puntjes gaan ze ook nog zelf oplossen …..

[i]Scores:[/i] Floriaan (20), Mark (16), Luuk (6), Marco (5), Tycho en Calvin (4), Michiel (3)

[i]Rectificatie wedstrijd vorige week:[/i] Michiel (2).