Amsterdam – Zaterdag won Zorg en Zekerheid U16 overtuigend van BV Lely, 53 – 97. In de drukke, rumoerige Apollohal was het ZZ-team duidelijk een maatje te groot voor de Amsterdammers. Het was niet spannend. De meegereisde toeschouwers hadden na het eerste kwart maar één vraag: “Hoe groot wordt het verschil?”

Het verschil met BV Lely was dus t̩ groot. Vreemd eigenlijk, want vorig seizoen was BV Lely ̩̩n van de smaakmakers van de landelijke U16-competitie. Zaterdag domineerde Zorg en Zekerheid in de eerste helft op alle posities. Via 12 Р26 en 16 Р29 stond er na twee maal 10 minuten een ruststand van 28 Р55 op het scorebord. Het verschil werd vooral onder het bord met punten en rebounds uitgedrukt. BV Lely had inside niets te vertellen. Maar ook de ZZ-guards gaven maar heel weinig ruimte aan hun tegenstanders waardoor de Amsterdammers nauwelijks een goede aanval konden opzetten en veel balverlies leden. Dat resulteerde in een aantal fraaie fastbreaks.

Bij rust was het verschil dus al groot. Het gevaar bij dergelijke wedstrijden is dan dat de concentratie minder wordt en dat men de tweede helft t̩ makkelijk begint. De coach probeerde dat gevaar tegen te gaan door met een andere starting line-up te beginnen. Maar helaas, in het derde kwart leek er een totaal ander team te staan. Fundamentals werden even voor het gemak vergeten. Het team speelde op het niveau van de tegenstander, het was even niet vooruit te krijgen. Met 8 Р7 (!) werd het derde kwart zelfs verloren.

Natuurlijk volgde er een donderspeech van de coach. Dat hielp. In het vierde kwart stond het team van Zorg en Zekerheid weer z’n mannetje. Er werd fel verdedigd en het tempo ging een paar versnellingen omhoog. De meegereisde toeschouwers (jawel, ouders, opa’s en oma’s, broers en zussen reizen “gewoon” mee naar de uitwedstrijden) werden getrakteerd op een aantal fraaie aanvallen met mooie assists en scores. Zorg en Zekerheid raasde als een orkaan door de Apollohal. Een supersnelle aanval die met een eenvoudige lay-up werd afgerond werd door de jurytafel op het sheet en scorebord zelfs beloond met drie punten in plaats van de reglementaire twee punten. Achteraf leverde dat nog wat hoofdbrekens op voor het scoutingteam. In het scoreoverzicht is het uiteindelijk als een teampunt opgevoerd. Het laatste kwart (17 – 34 winst) illustreerde het grote verschil tussen de twee teams.

Zorg en Zekerheid won dus ruim. 53 – 97 is niet een uitslag die je in de eredivisie verwacht. Voor het team kwam deze wedstrijd als geroepen. Eindelijk kon het eens zonder druk spelen, en ook daar heeft het weer veel van geleerd. Het team staat nu vijfde van de veertien teams in de landelijke eredivisie. Nog 21 wedstrijden te gaan. Er kan en moet nog veel verbeterd worden, maar de teamleiding ziet het team groeien. Ook de spelers die minder scoren, maar vooral verdedigend een belangrijk aandeel hebben (Thomas Kruithof) staan hun mannetje. Helaas kampt het team ook nog met wat blessureleed. Satchel Ciere is door een (lichte) blessure nog niet 100% inzetbaar en Ernes Mahmutovic is helaas waarschijnlijk tot kerst met een blessure uit de strijd. Kevin Groen wordt daarom voorlopig als bankspeler ingezet.
De komende twee weken wordt er weer hard getraind voor de volgende wedstrijd. Let op…Zorg en Zekerheid U16 komt er aan….

[i]Scores:[/i] Dennis Gout 25, Ingmar Kok 23, Boris Crama 14, Tim Heshusius 10, Thomas Bouwmeester 9, Jasper Warmenhoven 9, Iosto Fodde 4, Kevin Groen 2, Team 1.

Ben je benieuwd naar de overige teams van Zorg en Zekerheid, kijk dan eens op de officiële website. Naast alle informatie over het heren1 team vind je ook de wedstrijdverslagen en teaminfo van het promotieteam, U20, U18 en natuurlijk U16.
[url=http://zorgenzekerheid.leidenbasketball.nl]Zorg en Zekerheid eredivisie basketbal[/url]