Leiderdorp – Zorg en Zekerheid JU16 speelde zaterdag in de Leiderdorpse Bloemerdhal weer een spannende thuiswedstrijd. Een matige eerste helft, gevolgd door een redelijk derde kwart en een goed, met heel veel inzet gespeeld vierde kwart zorgde uiteindelijk toch voor de overwinning tegen de Almere Pioneers, 72 – 71.
Het team van coach Edmar Diebels kwam matig uit de startblokken. Vooral de wat meer ervaren spelers, die juist het voortouw moeten nemen, kwamen moeizaam op gang. De oorzaak was voor de teamleiding duidelijk, Zorg en Zekerheid nam het trage en passieve spel van de tegenstanders te veel over in plaats van het spel zelf te maken. Almere Pioneers is een team met veel lengte, het heeft een paar goede, slimme schutters, maar speelt een traag spelletje. Met wat lef en tempo is het redelijk eenvoudig om het Almere moeilijk te maken. Dat gebeurde dus pas later in de wedstrijd. Verdedigend ging het redelijk goed. Vooral onder het bord verdedigde het team beter dan in de eerste wedstrijden. De schade in de eerste helft viel mede daardoor nog wel mee, 33 – 35.
Het derde kwart was er een met twee gezichten. Almere liep aanvankelijk verder weg. Wat miscommunicatie in de verdediging en een fraaie driepunter bracht een verschil van 9 punten voor Almere op het scorebord. Maar… halverwege het derde kwart was het toch Zorg en Zekerheid die het initiatief nam. Eerst nog aarzelend, maar na een paar mooie fastbreaks, gevolgd door keurige scores, kantelde de wedstrijd. Het verschil werd weggepoetst en het kwart eindigde gelijk, 20 – 20. Het verschil was nog steeds 2 punten, maar het team had zich knap teruggevochten. Het werd spannend.
In het vierde kwart werd het een puntje-puntjewedstrijd. Zorg en Zekerheid kwam even een paar punten voor, maar de schutters uit Almere wisten dat snel weer te corrigeren. Beide teams speelden nu met veel inzet. Iedere aanval was spannend. Wie nam het initiatief, wie was de baas? Prachtig!
Ineens uit het niets een geweldig blok (tegen het bord) van nota bene de kleinste speler uit het team van Zorg en Zekerheid. รขโ‚ฌล“Not in our house…รขโ‚ฌย, was de boodschap. Publiek op de banken, maar er was nog niet gewonnen. Steeds als het team wat afstand nam, kwam Almere weer terug.
Dan de laatste aanval… Zorg en Zekerheid valt aan. De stand is 71 – 71. De vrije man wordt gezocht, de bal gaat rond. Almere verdedigt fel en goed. Nog een paar seconden. Verlengen? De bal is aan de zijlijn… Een fout! Almere maakt een fout! Hun vijfde teamfout! Dat betekent vrije worpen voor het team van Zorg en Zekerheid met nog 1,2 seconde te gaan. De eerste vrije worp gaat mis… zenuwen… Dan de tweede, niet goed genomen, achterkant ring, voorkant ring en…. de bal rolt door het netje…. 72 – 71. Almere neemt de bal snel uit, er volgt een noodschot van Almere. Mis! Direct klinkt het verlossende eindsignaal en de ontlading….
Even ter herinnering de altijd wijze woorden van coach Edmar Diebels aan het begin van de wedstrijd: รขโ‚ฌล“Jongens, de wedstrijd wordt pas in het vierde kwart beslist. Zorg dat je er dan staat…รขโ‚ฌย. En zo geschiedde….

[i]Scores:[/i] Boris Crama 20 (7 reb., 7 ass.); Dennis Gout 17 (15 reb.); Thomas Bouwmeester 16; Ingmar Kok 13; Tim Heshusius 4, Iosto fodde 2.