Na afloop van de wedstrijd waren de meningen verdeeld. Was de tijd nu wel of niet verstreken, toen scheidsrechter Hoek voor een (onterechte) fout floot van Willeke Bruins, waardoor Eline Kraaijenoord voor Grasshoppers vanaf de vrije worp lijn de wedstrijd mocht beslissen? Het was het slot van een wedstrijd die vanaf het begin af aan spannend was geweest, maar niet goed, doch uiteindelijk twee winnaars kende: Grasshoppers behield de punten in huis en Lokomotief was de morele winnaar en weet nu dat het al in de top van de eredivisie wedstrijden kan beslissen.

Omdat er slechts een scheidsrechter was komen opdagen, werd besloten dat een van de scheidsrechters van Grasshoppers (Hoek) de open gevallen plaats zou opvullen.
Vanaf de start van de wedstrijd werd duidelijk dat beide teams angst voor elkaar hadden. Dat werd vooral aanvallend zichtbaar. Open schoten vielen niet aan beide kanten en het werd steeds duidelijker dat het een wedstrijd zou worden waarin de details de beslissing zouden gaan brengen. Grasshoppers genoot hierbij vooral in de eerste helft de bescherming van de scheidsrechters en in de eerste helft al 22 vrije worpen kreeg toegekend (tegenover Lokomotief slechts 6). Even leek het er dan ook op dat de Katwijksen het verschil in de wedstrijd tot stand wisten te brengen (23-14 in de 4e minuut van de tweede periode). Voor een deel kwam dat ook doordat Lokomotief vergat om in aanvallend opzicht initiatief te durven nemen. Een time-out van coach Ton Kallenberg miste zijn uitwerking niet. De verdediging werd aangedraaid en aanvallend kwamen Richelle van der Keijl en Esther van der Veer vanaf de kop bucket tot eenvoudige scores, waardoor de achterstand bij rust te overzien was (28-23).
In de derde periode werd Grasshoppers volkomen verrast door de zoneverdediging van Lokomotief en zij vielen aanvallend helemaal ‘droog’. In de derde minuut zette Willemijn Kallenberg met een driepunter beide teams op gelijke hoogte (30-30) en even later was het al 30-37 en hing een reuze verassing in de lucht. Toch wisten de Katwijksen zich te herstellen. Dat kwam met name doordat zij nu enkele malen goed door de bucket wisten te snijden en doordat Lokomotief in foutenlast raakte (Richelle vd. Keijl en Esther v.d. Veer). In de laatste periode gaven de beide teams elkaar geen duimbreed meer toe en wisselden de kansen per team. Even leek het toch de thuisploeg te zijn die met de winst er vandoor zou gaan (49-46), maar scores van Ella Tijssen en Zera Butter keerden vlak voor tijd de kansen voor Lokomotief (49-50).
Met nog 11 seconden te gaan en een dubbele time-out voor beide teams had Grasshoppers de laatste kans op de overwinning. Het schot in de laatste seconde van Karin Kuijt ging echter mis en terwijl de bal de bucket uitstuiterde en de klok op 0.00 stond, pakte Eline Kraaijenoord de bal op, draaide zich om en sprong met een noodschot tegen Willeke Bruins op. Scheidsrechter Hoek floot niet voor het eindsignaal en ook niet voor een charge of een loopfout, maar voor een persoonlijke fout van de volledig stilstaande Willeke Bruins.
Voor Eline Kraaijenoord was de smaak zoet omdat zij nu de kans kreeg vanaf de vrije worp lijn de wedstrijd te beslissen. Waar zij vorig jaar bij de Nederlands Kampioenschappen in een soortgelijke situatie (nog) niet slaagde, faalde zij niet en hield zij de punten in Katwijk: 51-50.
Een teleurstelling natuurlijk voor de verliezende ploeg. Voor het publiek vanzelfsprekend voldoende stof tot discussie over de beslissingen aan het eind van de wedstrijd. Voor de coaches de erkenning voor de kwaliteiten van elkaars team en het geloof bij de Loko-speelsters dat de revanche in eigen huis mogelijk is.
Scores: Zera Butter (12), Willemijn Kallenberg (9), Esther v.d. Veer (8), Maxime Essenstam (7), Richelle vd. Keijl (6), Willeke Bruins (4), Rosanne Kruithof en Ella Tijssen (2), Lara Moerer en Lupe Hoppenbrouwer (0).