De ouverture in de competitie was vooraf toch wat moeilijker ingeschat dan deze uiteindelijk bleek te zijn. Amazone Leidsche Rijn kon in eigen huis feitelijk weinig tegenstand bieden tegen de nieuwkomer in de meisjes eredivisie: Lokomotief U20. Na een eenvoudige eerste helft (16-44), freewheelde het team van de coaches Ton Kallenberg en Marcel Tijssen naar een 46-83 overwinning.

Het Bolwerkteam speelt dit jaar voor het eerst in de U20 eredivisie. De keuze om op het hoogste juniorenniveau uit te komen was na het ruim uitgevallen Nederlands kampioenschap U16 snel genomen. In het bolwerk U20-team zitten weliswaar nog vijf U16 speelsters (Kallenberg, Essenstam, Kuirthof, V.d. Veer en V.d. Keijl), die ook alle vijf – samen met Kirsten Siera – geselekteerd zijn voor de nationale selectie U16; maar langer in de U16 competitie spelen zou niet effectief zijn voor de ontwikkeling van de speelsters. Vandaar dat het feitelijke U18-team nu gekozen heeft om de stap naar de eredivisie te maken. Hoe sterk de competitie is, is nog moeilijk te peilen. Amazone was het afgelopen jaar een goede middenmotor en het was de vraag in hoeverre de wedstrijd van vandaag een goede graadmeter zou kunnen zijn.

Al direct vanaf het begin nam Lokomotief een gemakkelijke voorsprong via scores van Willemijn Kallenberg en Esther v.d. Veer (2-12). Het was bij Amazone alleen de van een blessure teruggekeerde Randell v.d. Lee die tot een score wist te komen, maar al na de eerste periode was het verschil tussen de twee teams gemaakt (9-26).
In de tweede periode concentreerden de Rijswijksen zich even op de verdediging en dat leidde ertoe dat de Utrechtsen eigenlijk in het geheel niet meer tot scoren kwamen. Pas in de 8e minuut van de periode (9-36) kwam de eerste score van Amazone; terwijl Lokomotief in die tijd al verschillende keren prachtig uitgespeelde fast-breaks wist te combineren. Kiki Geelen wist met een buzzerscore de ruststand voor Amazone te beperken tot 16-44.
De start in de derde periode kende weer een goede start via enkele goede fastbreaks tussen Zera Butter en Ella Tijssen (18-53). Daarna nam Lokomotief even stoom terug en kon Amazone voor het eerst in de wedstrijd qua scores tegenstand bieden (28-61). Dat had vooral ook even te maken met de wat afnemende concentratie in de verdediging bij Lokomotief en met het feit dat ook aanvallend nog wel wat puntjes op de bekende ‘i’ moeten in de komende wedstrijden
In de vierde periode zette dit spel zich door. De wedstrijd werd wat rommeliger en beide teams hielden het eigenlijk wel voor gezien. Het verschil tussen de beide teams liep hierdoor niet meer verder op. Willeke Bruins bepaalde de eindstand uiteindelijk op 46-83.
Scores: Willemijn Kallenberg (31), Esther v.d. Veer (11), Willeke Bruins (10), Zera Butter (10), Ella Tijssen (8), Rosanne Kruithof (6), Lara Moerer (3), Maxime Essenstam (3), Richelle v.d. Keijl (2), Lupe Hoppenbrouwer (2