‘Verrassend. Zo mag na drie ’gemiste seizoenen’ de terugkeer van BV Leiderdorp op het hoogste niveau gerust worden genoemd.’
Zo begint een voorbeschouwing op het basketbalseizoen in het Leidsch Dagblad van woensdag 25 september.
Hieronder een korte versie daarvan.

Als komend weekeinde de dameseredivisie met tien teams aan de eerste speelronde begint, zijn er eindelijk weer twee basketbalclubs uit de Leidse regio te bewonderen. BV Leiderdorp en STOL-Grasshoppers, beide met veel jeugd én buitenlandse inbreng, over hun verwachtingen voor dit seizoen.
Verrassend. Zo mag na drie ’gemiste seizoenen’ de terugkeer van BV Leiderdorp op het hoogste niveau gerust worden genoemd. Onder de naam van de nieuwe sponsor Wereldtickets.nl mag de club met twee Amerikaansen, veel jeugdig maar snel aanstormend talent, en een aantal ’oude bekenden’ laten zien dat het een aanwinst is voor de competitie. De reacties uit het land waren tot dusver overwegend positief. Al toont Grasshoppers-coach Martin Moerman de nodige bedenkingen bij de late inschrijving van de Leiderdorpers en de vermoedelijk wankele basis waarop de ’herintreding’ plaatsheeft. ,,Als dit maar geen kortstondig avontuur wordt, zoals in het basketbal zo vaak is gebeurd.”
Trainer-coach en vooral ook clubman Joris Zandbergen ziet het hernieuwde eredivisie-avontuur met het nodige vertrouwen tegemoet. Zandbergen was niet toevallig ook degene die Leiderdorp vier seizoenen geleden voor het laatst in de eredivisie onder zijn hoede had. ,,De sponsor steekt er nu het nodige geld in, maar gunt ons ook echt de tijd om tot prestaties te komen. Dit wordt een opbouwjaar, waarin we de organisatie wel meteen goed hebben staan. De bond is bovendien bezig de uitstraling van het vrouwenbasketbal te verbeteren. Daar dragen we graag aan bij met onder meer een feestelijke omlijsting van onze thuiswedstrijden.”

[img]/img/nieuws/kbrinks.jpg[/img]

De club slaagde er in twee op het oog goede Amerikaanse speelsters aan zich te verbinden. Bovendien verruilde Kee Brinks, nota bene de enige in de selectie die het afgelopen jaar eredivisie speelde, Grasshoppers meteen in voor een terugkeer naar haar oude club Leiderdorp. Speelsters uit het tweede (wel met eredivisie-ervaring) en een heleboel piepjonge, maar enorme talenten complementeren de selectie. Zandbergen: ,,Het zijn vier meiden van vijftien jaar. Stuk voor stuk met een grote toekomst voor zich, die dit seizoen ook écht minuten gaan maken. Dit hernieuwde optreden in de eredivisie is mede bedoeld om hen een platform op het hoogste niveau te bieden. Anders spelen ze binnen de kortste keren buiten Leiderdorp. Wat we elke wedstrijd willen, is tot het eind toe strijd leveren. Ook om niet het lelijke eendje te worden, als zoiets nog bestaat. Voor een plek in de play-offs teken in elk geval graag.”