Het mooiste compliment werd zaterdavond gemaakt door Bo Melis, coach van tegenstander AutoCad Amazone. ,,Jullie hebben de toekomst”, zo merkte hij tijdens een korte nabeschouwing op. Het hernieuwde optreden van de BVL-vrouwen in de eredivisie, onder de sponsornaam Wereldtickets.nl, werd in Leidsche Rijn een dikke nederlaag: 81-53 (rust: 33-23). Maar het was wel een forse verliespartij met perspectief.
Want ga maar na: zeven speelsters maakten hun debuut op het hoogste nationale niveau, voor veel speelsters gold dat ze voor het eerst een officiel duel samen speelden en Wereldtickets.nl is bovenal een piepjong team. Dat laatste is waar Melis aan refereerde. Zera Butter, Willemijn Kallenberg, Rosanne Kruithof en Maxime Essenstam zijn nog tieners en blijven dat nog een jaartje of vijf. Toch acteerden ze behoorlijk onbevangen, alsof ze al jaren op het niveau uitkwamen. Kallenberg viel bijvoorbeeld op met twee rake driepunters op rij.
Ook de twee Amerikaanse speelsters deden van zich spreken. Jeana Hoffman (23 punten waarvan drie driepunters) en Vanessa Wilt (9 punten, 16 rebounds) lieten zien niet voor niets de oceaan te zijn overgevloegen. Kortom, er kan wat moois opbloeien in de Bloemerdhal.
Want natuurlijk kwam Wereldtickets.nl zaterdagavond nog veel tekort. De tegenstander was de nummer twee van Nederland, bomvol ervaring en internationals. De handelingssnelheid lag hoger, het aantal onnodige fouten aanzienlijk lager, de conditie was beter en de ingestudeerde aanvalsopzetjes van AutoCad Amazone werden dan ook veel vaker tot een goed einde gebracht dan bij van de bezoekers.
Het duel werd daardoor een soort stevige, uiterst leerzame oefenpot. In oktober begint de competitie pas echt met drie thuisduels op rij. Want Melis compliment komt zeker uit, maar wat zijn collega-coach Joris Zandbergen betreft; liever de nabije dan de verre toekomst .