Het beloofde een kraker te worden en dat werd het ook. De kwartfinale voor de nederlandse beker tussen Lokomotief MU18 en Amazone Leidsche Rijn MU20 werd een heuse reclame wedstrijd voor meisjesbasketbal en kende een bizarre ontknoping. Lokomotief vergat te winnen en bleef uiteindelijk, na verlenging, met lege handen achter: 78 – 85.

Het was dames-international Ilse van der Lagemaat die met een eerste schot vanaf de kop bucket de eerste punten van de wedstrijd scoorde. Zij gaf daarmee haar visitekaartje af voor het verdere verloop van de wedstrijd, waarin zij uiteindelijk in de verlenging ook degene was die Lokomotief kopje onder duwde. Amazone was natuurlijk een gewaarschuwd team. De kansloze nederlagen van het U18 team eerder dit seizoen en de overwinning op Mosquito’s waren in Utrecht niet onopgemerkt gebleven en dus waren zij op volle oorlogssterkte in Rijswijk. Dat betekende dat Amazone ook met de DS1 speelsters Annicke van der Burg, Suzanne Bergenhenegouwen en natuurlijk Ilse van der Lagemaat waren afgereisd naar Rijswijk. Met dit drietal was ook direct het probleem voor de coaches Ton Kallenberg en Marcel Tijssen aangegeven. Van der Lagemaat is lang, snel en kan springen en heeft in Bergenhenegouwen een secundant in de bucket. Bij de meiden bolwerk waren de centers Maxime Essenstam en Richelle v.d. Keijl nog herstellende van blessures en daardoor nog niet scherp om voldoende tegenstand in de bucket te kunnen bieden.
Aan het begin van de wedstrijd werd daarom ervoor gekozen werd om Rosanne Kruithof te koppelen aan Van der Lagemaat. Annicke van der Burg werd gekoppeld aan Zera Butter. Er ontspon zich een leuke en spannende wedstrijd waarin beide teams elkaar lange tijd geen duimbreed toegaven. Waar wellicht Amazone dacht dat zij op oorlogssterkte toch naar een gemakkelijke overwinning zou gaan, was het de prima cleane verdediging van Lokomotief die de Utrechtsen toch voor de nodige problemen stelde. Dit leidde er regelmatig toe dat zij zich – volstrekt onterecht – in de richting van de scheidsrechters druk maakten. Het probleem werd namelijk gewoon afgedwongen door de jeugdige Rijswijkse speelsters. Het talrijke publiek (plm. 200 man) stond als een blok achter het bolwerkteam en produceerde soms een orkaan van lawaai. Een fantastische ambiance voor deze meisjeswedstrijd waar mening eredivisieteam jaloers op mag zijn.
Rosanne Kruithof had speciaal voor deze wedstrijd haar wintersportvakantie onderbroken en greep de wedstrijd met beide handen aan om zichzelf in de picture te spelen. Met enkele mooie intercepties zette zij Lokomotief in de eerste periode op voorsprong. Met twee driepunters hield Van den Burg Amazone in het kielzog van Lokomotief (15-14). Ook in de tweede periode was het verschil tussen de twee teams nooit groter dan 2 punt (21-22; 27-26) en ging Lokomotief via een score van Willemijn Kallenberg met twee punt voorsprong de rust in: 32-30.
Direct aan het begin van de tweede helft nam het bolwerkteam het initiatief en leek het weg te lopen van de Utrechtsen. Scores van Zera Butter, Rosanne Kruithof en Willemijn Kallenberg leverden opeens een voorsprong van 10 punten op (44-34). De verdediging van Amazone stond niet goed en zij grepen veelvuldig aan de noodrem met persoonlijke fouten. Verschillende speelsters bij het bolwerkteam hadden last van dit fysieke spel van de Utrechtsen en kwamen daardoor in deze wedstrijd niet tot scoren. De voorsprong kon dan ook niet worden vastgehouden doordat enkele misverstanden in de verdediging optimaal door Amazone werden uitgebuit. Het was andermaal Zera Butter die het team weer op sleeptouw nam en Lokomotief naast Amazone bracht aan het eind van de derde periode (55-55).
In de vierde periode was het Amazone dat het initiatief nam (58-64 in de vierde minuut), maar de bolwerkmeiden kwamen, gesteund door het publiek vlak voor tijd weer terug. Opvallend overigens was dat de uitstekend leidende scheidsrechters zich kennelijk toch lieten beinvloeden door het klachtgedrag van het Utrechtse publiek, door nu opeens te compenseren in de persoonlijke fouten aan de Rijswijkse zijde en zij brachten daarmee waarschijnlijk onbewust een kanteling in de wedstrijd tot stand. Willemijn Kallenberg zette Lokomotief op gelijke hoogte (66-66) en Zera Butter zette het team in de laatste minuut op voorsprong (69-68). Toen de laatste minuut was aangebroken, kreeg het bolwerkteam tot twee keer toe de kans om de wedstrijd te beslissen. Twee verkeerd getimede schoten brachten niet de beslissing en ook de scheidsrechters durfden hier niet te fluiten voor de toch echt gemaakte persoonlijke fouten door Amazone en met nog tien seconden te spelen, kreeg Amazone nog een keer balbezit. In de orkaan van geluid was het Zera Butter die op ongelukkig wijze twee seconden voor tijd een persoonlijke fout maakte op Annicke van der Burg en haar op die manier in staat stelde de wedstrijd te beslissen. Coach Ton Kallenberg nam direct een time out om de druk zo hoog mogelijk op te voeren. Zij scoorde wel de gelijkmaker, maar niet meer de beslissende vrije worp, waardoor er een verlenging noodzakelijk was (69-69).
In de verlenging liep Zera Butter direct tegen haar vijfde fout aan. Het gevolg was dat het scorend vermogen bij Lokomotief onder druk kwam te staan. Willemijn Kallenberg hield Lokomotief nog in de race (74-77), maar twee driepunters van Ilse van der Lagemaat waren de nekslag voor Lokomotief en zij bracht de winst naar Utrecht: 78-85.
Coach Ton Kallenberg na afloop: “Natuurlijk is het jammer dat we verliezen, maar we kunnen best tevreden achterom kijken naar het bekertoernooi. Het was de bedoeling om te kunnen oefenen tegen eredivisieteams en dat hebben we kunnen doen. Daaruit leren we dat we nu al tegen de teams kunnen opspelen, dus dat is prima. Van de nederlaag kunnen we veel leren. Als we de bal in de laatste halve minuut gewoon in de ploeg houden, staan we wel in de halve finale. Het gaat er dus om juist op money time het hoofd koel te houden en daarin moeten we nog een paar stappen zetten.”
Scores: Zera Butter (34 pt; 10 ass); Willemijn Kallenberg (19 pt; 11 ass); Rosanne Kruithof (16); Kirsten Siera (6); Maxime Essenstam (2; 9 reb); Willeke Bruins (2)