Het team JU16-1 heeft zaterdag in Purmerend het sterk fysiek spelende bolwerk Waterland één helft goed bij kunnen houden. Door foutenlast en een blessure misten we na de rust de power om ook een goede tweede helft te spelen.
In het begin van de wedstrijd werden we even overdonderd. We moesten even wennen aan de kracht van de tegenstanders. Maar na 5 minuten (2 – 9) lieten we goed zien waartoe we in staat zijn. We lieten de kaas niet zo maar van ons brood eten, of in basketbaltermen gesproken, we lieten de bal niet zomaar uit onze handen trekken. Door fel te verdedigen, maakten we het Waterland moeilijk. We veroverden regelmatig de bal. Er volgde direct een aantal snelle aanvallen en binnen drie minuten stond het weer bijna gelijk (10 – 11). We herstelden ons dus knap. Waterland nam direct een time-out. Het spel werd nog fysieker. Er werden veel fouten gefloten, helaas niet altijd consequent. Dat zou ons later in de wedstrijd nog gaan opbreken. Het kwart verloren we met 13 – 18, maar we zaten goed in de wedstrijd.
Edmar en Paul maakten tussen de twee kwarten in duidelijk dat het nu tijd was voor ons eigen spelletje. Basketballen, geen “streetball” zoals onze tegenstander over het algemeen speelde. Dat lukte wonderwel. Er kwam wat rust in de wedstrijd en… na vier minuten stond het weer gelijk (21 – 21). Vanaf dat moment werd het een puntje-puntje wedstrijd. Spannend en leuk om naar te kijken. Twee speelstijlen tegen elkaar.
Wij jong, onervaren en als team, zij fysiek sterk en vooral inside gokkend op de individuele actie. We wonnen het kwart knap met 20 – 16. Ruststand 33 – 34.
In de rust werden de wonden gelikt. De statistieken werden bekeken. Onze grote “mannen” dreigden in foutenlast te komen. Er stond slechts één speler “echt” te rebounden. Balverlies kwam vaak niet van de guard, maar na de tweede of derde pass. Daardoor ook te weinig scores inside…
Het derde kwart begon heel rommelig. Beide teams scoorden nauwelijks. Na 5 minuten was de stand 37 – 40. In de zesde minuut kreeg de eerste BVL-speler z’n 5de persoonlijke fout. Kort daarna kreeg ook onze aanvoerder en “rebounder” z’n 5de. Dat geeft een probleem. Time-out! De boel werd (op papier) weer opnieuw georganiseerd. Aanvankelijk lukte het even, maar vanaf de bank zag het er allemaal erg geforceerd uit. Waterland rook zijn kans. Na 3 minuten stond het 38 – 50. We scoorden niet meer. Vlak voor het eind van het derde kwart moest er weer een sterke kracht naar de bank. Niet door een 5de fout, maar door een blessure. Pats, door de enkel, einde wedstrijd. Na het derde kwart was de stand 42 – 53. Er volgde nog een kwart.
Van de langere basisspelers was er nog één over. Een vuist konden we niet meer maken. Vooral niet toen er nog twee spelers met 5 fouten naar de kant moesten. We bleven het wel proberen, maar Waterland was nu duidelijk sterker. We speelden “klein”, probeerden het op snelheid en (begrijpelijk maar nutteloos) zochten soms ook de individuele actie. De eindstand 50 – 72.
Na afloop in de kleedkamer was de conclusie dat we weer veel geleerd hadden. Vooral de eerste helft hebben we bij vlagen goed gespeeld. We komen eraan!

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 2, Tomas Breel 13, Esteban Alba Camargo 2, Boris Crama 9, Tim Heshusius 9, Philip van Houwelingen 2, Bas Kallenberg 4, Raoul Koopmans 5, Jeroen Vos 2, Michiel van Zwieten 2.