Urk – Het meisjes U18 bolwerkteam speelde afgelopen zaterdag drie wedstrijden tegen verschillende U20 teams uit de regio Noord en Oost. Dit leverde even zovele eenvoudige overwinningen op. Het team van de coaches Ton Kallenberg en Marcel Tijssen plaatste zich daarmee bij de laatste 12 van Nederland en is daarmee het enige niet eredivisieteam U20. Over een maand treft het Bolwerkteam het team van Mosquito’s U20 in de volgende ronde.

Het grootste probleem voor het bolwerkteam was om zo veel mogelijk blessurevrij het weekeinde door te komen. De blessurelijst van het team is nog lang (Ella Tijssen, Chanel Oschmann, Maxime Essenstam zijn nog in meerdere in mindere mate geblesseerd), terwijl ook Zera Butter niet geheel blessurevrij aan de wedstrijdenreeks begon. Er werd dan ook in alle wedstrijden zo min mogelijk risico genomen.

De eerste wedstrijd was tegen HSVB uit Haren. Na een voorzichtige start (3-5) liep het bolwerk onder leiding van Zera Butter eigenlijk vrij gemakkelijk naar een 6-24 stand aan het eind van de eerste periode. De tweede periode verliep iets rommeliger, maar de Harense tegenstandsters waren niet in staat om tot serieuze dreiging te komen (10-35). In de derde periode werd de verdediging door de bolwerkmeiden nog wat aangetrokken en hoewel de wedstrijd al was beslist, denderde de Lokomotief-trein door naar een 12-51 stand. Het verschil in de vierde periode liep op tot meer dan 40 punt 21-63.
Scores: Zera Butter (16), Anouk Nijman (8), Willemijn Kallenberg (8), Tammie van Biemen (6), Kirsten Siera (5), Rosanne Kruithof (5), Willeke Bruins (4), Lara Moerer (4), Richelle v.d. Keijl (3), Christine van Langerak (2).

Omdat het organiserende Orca’s als thuisspelend team ook de eerste wedstrijd ruim had gewonnen van Flying Red, leek het erop alsof de tweede wedstrijd bepalend zou zijn voor de winnaar van dit toernooi. Lokomotief liet er geen twijfel over bestaan met welke reden zij naar Urk was afgereisd. Onder leiding van een goed spelende Rosanne Kruithof namen de bolwerkmeiden het initiatief in de wedstrijd en eindigden de eerste periode reeds op een geruststellende voorsprong (19-8). Toch lukte het niet om de wedstrijd al in de tweede periode te beslissen. Dat lag er vooral in dat er teveel opgelegde kansen en lay ups werden gemist. Verdedigend oogde het team vermoeid, waardoor de fysiek sterkere Orca’s te dicht onder de ring mochten komen. Na de rust (34-21), waren het opnieuw Rosanne Kruithof en Willeke Bruins die het verschil tussen de beide teams lieten oplopen, waardoor de wedstrijd aan het eind van de derde periode ook was gespeeld (48-28). Het werd uiteindelijk 62-40.
Scores: Willeke Bruins (18), Rosanne Kruithof (13), Zera Butter (11), Willemijn Kallenberg (9), Kirsten Siera (4), Tammie van Biemen (2), Maxime Essenstam (2), Lara Moerer (2), Christine van Langerak (1).

De laatste wedstrijd van de dag was nog puur voor de statistieken, omdat het bolwerkteam met de twee overwinning inmiddels verzekerd was van de toernooiwinst. Toch was zij aan haar stand verplicht om ook tegen Noord Lease Flying Red de sportieve plicht te doen. Aan het begin van de wedstrijd konden de Groningsen nog wel iets in het spoor blijven (5-7 en 7-13 aan het eind van de eerste periode). Toen het bolwerkteam het tempo in de wedstrijd omhoog bracht, liep het verschil tussen beide teams snel op. Willemijn Kallenberg had vrij spel en schoot in een periode 5 driepunters binnen (7-34 halverwege de wedstrijd) en Willeke Bruins liep in de derde periode nog eens verschillende malen dwars door de bucket (15-58). In de laatste periode verrichtte Tammie van Biemen goed werk in zowel verdedigend als aanvallend opzicht en het werd uiteindelijk 20-81.
Scores: Willemijn Kallenberg (36), Willeke Bruins (17), Rosanne Kruithof (11), Tammie van Biemen (8), Lara Moerer (5), Kirsten Siera (4), Richelle v.d. Keijl (2).