De krachtsverschillen waren vooraf voorspelbaar. Uball, een selectie samengesteld uit een aantal verenigingen rondom Utrecht (bolwerk heet dat in basketbalkringen) is in onze poule de sterkste tegenstander, sterker nog, het is aan het einde van het seizoen zeer waarschijnlijk ook de kampioenskandidaat nr. 1. Gemiddeld is de Uball-selectie anderhalf jaar ouder. Dat uit zich niet alleen fysiek (in de breedte en de hoogte), er zit ook veel meer basketbalervaring in het team. Het is een gearriveerde ploeg, waar wij nog maar net beginnen. BVL is in opleiding, Uball doet examen.
De wedstrijd eindigde in een 63 – 151 nederlaag. En toch verlieten de BVL-spelers met opgeheven hoofd het veld.

Uball verwoordde het in het wedstrijdverslag op hun website als volgt:
[i]“Complimenten voor de tegenstander. Op het gevaar af arrogant over te komen, moet toch gezegd zijn dat die zich niet onbetuigd hebben gelaten. Al vrij snel was duidelijk dat ze een kansloos gevecht leverden, maar desondanks zijn ze blijven knokken en lukte het ze regelmatig om Uball op koekjes van eigen deeg te trakteren. Of, zoals iemand het achteraf mooi wist te verwoorden: ‘we hebben ze wel verslagen, maar niet gebroken’.”[/i]

We (BVL) lezen dat als een compliment. In onze ogen een verdiend compliment, want de conclusie op de Uball-site is waar. We bleven knokken, en we zochten naar mogelijkheden om met gelijke munt terug te betalen. We kiezen voor een felle verdediging op de bal. We spelen, ook als we de bal niet hebben, op de aanval. Dat kost heel veel energie. Die energie trainen we. Lukt het even niet, dan ontstaan er natuurlijk situaties waarbij de tegenstander makkelijk scoort. We hebben laten zien dat we “willen” basketballen. Op een attractieve manier. Als we dit spelletje echt beheersen, heeft iedere tegenstander een probleem!

Omdat we toch al aan het citeren waren, besluiten we dit artikel met wat quotes van Johan Cruijff die van toepassing zijn op de wedstrijd:
[i]“Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren.”[/i]
In een aantal situaties hebben we de bal te makkelijk weggegeven (turn-over) waardoor Uball té eenvoudig kon scoren.

[i]”Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel.”[/i]
Snelle passing is essentieel. Iedereen moet hier aan meedoen. Niet alleen degene met de bal, ook de andere spelers die vrij moeten lopen en aanspeelbaar moeten zijn… De beweging in de aanval laat nog wel eens te wensen over.

[i]”Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat.”[/i]
Ken je positie en zorg dat je er op het juiste moment staat. Een belangrijk onderdeel van de training. In de “roulatie” moet iedereen meedoen. Ben je er niet, dan benadeel je het team.

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 7, Tomas Breel 4, Boris Crama 9, Tim Heshusius 10, Raoul koopmans 10, Jeroen Vos 15, Michiel van Zwieten 8.