Na afloop werd in de gezellige kantine van het verder sfeerloze sportcentrum Galgenwaard (Utrecht) nog even nagepraat. We hadden net de wedstrijd tegen Uball achter de rug. Dik verloren, 33 – 111. Een van de opmerkingen:
[i]“Is het relevant om ons team tegen een dergelijke tegenstander te beoordelen?”[/i]
Uball is een bolwerkselectie van de regio Utrecht en bovendien gemiddeld twee jaar ouder. Wat zette BVL daar zaterdagavond tegenover? Bas, Michiel, Boris, Tim, Tomas, Jeroen en Raoul. Slechts 7 spelers tegen een 12 man sterke selectie die klaar stond om ons weer met 150 punten de oren te wassen.
We maken een tussenbalans op. Er zijn zeven wedstrijden gespeeld. Verdedigend gaat het steeds beter. Ook tegen Uball. We hadden meer vat op de beide guards, en inside waren de “bomen” van Uball minder gemakkelijk te bereiken. Uball scoorde 40 punten minder dan in de eerste wedstrijd. We zijn niet tevreden over het uitboxen. Dit gebeurt niet altijd, terwijl het juist een basic is op het lijstje “verdedigingstechnieken”. De tegenstanders krijgen hierdoor te veel tweede kansen. We zijn niet goed in de spelhervattingen. Zowel aanvallend als verdedigend. Het “out of bounce”-spel wordt veel getraind, in de wedstrijden geeft dat nog steeds niet het beoogde resultaat. Verdedigend zijn we bij een spelhervatting niet alert genoeg. We geven te veel ruimte weg en zijn dus te laat om actief op de bal te kunnen verdedigen.
De passing is te traag en te onnauwkeurig. Bovendien wordt er niet goed vrijgelopen. Dan maken we de kans op een goede pass natuurlijk ook veel minder. Aanvallend zijn we te vaak achter de bal, er wordt niet goed omgeschakeld vanuit de verdediging naar de aanval. Onder druk spelen we te onrustig. Er wordt vaak té gehaast gespeeld, dat leidt tot veel balverlies en een fastbreak om de oren. Maar, we zijn in staat om een snelle goede aanval te spelen. Ook zaterdag tegen Uball. Alleen de afwerking is dan weer té onnauwkeurig of gewoon slordig, waardoor goede aanvallen geen punten op het scorebord brengen. Anders gezegd, het scorend vermogen is te laag. Er zijn slechts twee spelers die gemiddeld boven de 10 punten scoren. De rest zit beduidend lager.
Er zijn nog 5 wedstrijden te gaan. De tegenstanders kennen we. Het kan alleen maar beter gaan. Dat verwachten we ook. Het zwaarste deel van de competitie hebben we “op papier” gehad. De lessen zijn geleerd. Nu is het onze beurt…

[i]Scores tegen Uball:[/i] Tomas Breel 4, Boris Crama 9, Tim Heshusius 4, Raoul Koopmans 9, Jeroen Vos 2, Michiel van Zwieten 5.