Het meisjesteam U18 heeft er in de wedstrijd tegen Mosquito’s U18 geen twijfel over laten bestaan, welk team het sterkst was. Met bij vlagen prachtig meidenbasketbal werden de Amsterdamse muggen platgeslagen met een monsterscore: 136-63. Nadat Willemijn Kallenberg vorige week een triple double scoorde, was het nu de beurt aan Zera Butter. Met maar liefst 54 punten had zij een heel groot aandeel in de overwinning.

Bij het team van de coaches Ton Kallenberg en Marcel Tijssen was de blessurebank behoorlijk gevuld. Chanel Oschmann, Sigourney Lionar, Lara Moerer, Ella Tijssen en ook Maxime Essenstam waren weliswaar aanwezig, maar konden – op Maxime na – niet echt in actie komen. Christine van Langerak en Anouk Nijman, waren als speelsters toegevoegd om bij eventuele problemen in actie te kunnen komen. Omdat zij later nog met het meiden bolwerk U16 team moesten spelen, werden zij dan ook voor die wedstrijd gespaard.

Hoe sterk Mosquito’s zou kunnen zijn, was voor aanvang van de wedstrijd nog niet geheel duidelijk. De uitslag van hen vorige week tegen Den Helder was in ieder geval een indicatie dat zij wel konden aanvallen (90-35); daarnaast speelden zij met drie speelsters uit het MU20-eredivisieteam (Renee en Nicky van Wijngaarden en Dyan Jakupovic). In het eerste kwart kon Mosquito’s nog behoorlijk in het spel van de Eagles volgen. Na een aanvankelijke voorsprong (10-4) namen de Amsterdamsen halverwege de eerste periode bij 12-14 de leiding. Aan het eind van de eerste periode leidde enkele intercepties uit de full court press de ommekeer van de wedstrijd in (26-21). Het tempo in de wedstrijd ging omhoog en al snel werd duidelijk dat Mosquito’s dit hoge tempo niet kon blijven volgen. Halverwege de tweede periode zette Willemijn Kallenberg met een driepunter Lokomotief op 41-26 en vervolgens rende een ontketende Zera Butter door naar een ruststand van 64-36.
Wie had gedacht dat daarmee de wedstrijd was gespeeld, had voor wat betreft de winnaar wel gelijk, maar de U18-meiden bleven hongerig naar een grote score. Het tempo in de wedstrijd werd in de derde periode nog weer verder opgeschroefd en er was voor Mosquito’s geen verdedigen aan. Het had voor hen geen zin om specifiek op een of enkele speelsters van de U18 te letten, want werkelijk iedereen sprintte links en rechts naar de basket. Willeke Bruins en Rosanne Kruithof hadden enkele prachtige drives en nog in de derde periode zette Zera Butter met opnieuw een mooie fastbreak Lokomotief op de 100 punten grens (101-46).
De eerste minuten van de vierde periode (104-51) haperde de machine even; profiteerde Mosquito’s via vooral Linda Polak en kon de voorsprong iets worden verkleind tot (108-61). Na een time-out aan bolwerkzijde was de controle weer terug was en sprintte het bolwerkteam in een ruk door naar een 136-63 eindstand.

Coach Ton Kallenberg was na afloop tevreden over het spelbeeld dat hij had gezien: “De aandacht ligt op dit moment vooral bij de fastbreak en de snelheid van handelen. Daar zijn we vandaag redelijk in geslaagd en dit geeft vertrouwen. De gretigheid waarmee gespeeld werd vond ik goed. Zera Butter bijvoorbeeld had een triple double en revancheerde zich daarmee behoorlijk voor haar spel van vorige week. Nu gaan we ons eerst even concentreren op de voorronde van de beker.”
Scores: Zera Butter (54 punt; 14 ass; 12 reb); Willeke Bruins (25 p); Willemijn Kallenberg (20 p; 17 ass); Rosanne Kruithof (15 p); Kirsten Siera (12 p; 9 reb); Maxime Essenstam (4 p); Richelle van der Keijl (4 p; 7 reb); Tammie van Biemen (2 p; 8 reb).