Zaterdag begon de competitie voor JU16-1. Het team, uitkomend in de hoogste rayonklasse (combi rayon West met Noord-Holland) heeft zich goed voorbereid. Er werd niet alleen veel in de hal getraind, de “Wolves” waren ook regelmatig te vinden op de Leiderdorpse basketbalpleintjes. Tijdens een geslaagd oefentoernooi in Heemstede werden de eigenschappen van het team duidelijk. Snel, veel inzet, jong, speels, en niet onbelangrijk, een sterke teamgeest.
Flashing Heiloo was zaterdag niet in staat om echt tegenstand te bieden. Binnen drie minuten stond het 10 – 0. Het “Flashing” hadden we even van Heiloo geleend. Door fysieker te verdedigen, hoopte Heiloo nog in de wedstrijd te komen. Véél punten leverde hen dat niet op, de wedstrijd werd er wel minder leuk door. Daar was ons publiek niet voor gekomen. Gelukkig kwam aan het eind van het eerste kwart ons flashy spel weer op gang. Een fraai block van Tomas (hij had er veel gedurende de wedstrijd) leidde een leuke fase in. Via mooi passwerk van Raoul en Vincent werd de goed insnijdende Boris bereikt. Er volgde een soort toverbal, vallend door een duw van een tegenstander werd er toch gescoord. De bonus vrije worp ging helaas mis, maar het team leefde weer op. Het eerste kwart werd met 21 – 12 gewonnen.
In het tweede kwart gingen we aanvankelijk goed door, alleen de doelpogingen waren nogal slordig waardoor we niet veel verder afstand namen. Heiloo begon nog meer fouten te maken, maar de toegekende vrije worpen werden niet best genomen. Tussen de zesde en zevende speelminuut werden er zes op rij gemist (…?). Het spel werd wat grimmiger, maar we lieten ons niet intimideren. Dat mag best als een compliment beschouwd worden. Het team bleef rustig ondanks al het gemopper van de tegenstander en aan het eind van het tweede kwart scoorde Pieter nog even heel “sneaky” vier punten. We wonnen het tweede kwart met 19 – 11. Ruststand 40 – 23.
Tijdens de rust kregen de spelers van de coaches Edmar Diebels en Paul Crama de opdracht om in de tweede helft nog meer druk te zetten op de tegenstander. De omschakeling van verdediging naar aanval moest sneller. In twee passes naar de overkant. Allemaal mee bewegen, met z’n vijven verdedigen, maar ook met z’n vijven aanvallen. De aanval uitspelen over meerdere spelers. Probeer meer screens te zetten. Help je medespelers.

In het derde kwart toonden we ons beste spel. Jeroen scoorde in de eerste minuut 6 punten. Raoul, Vincent en vooral Tomas waren baas in de bucket en Boris zorgde voor de nodige vaart in het spel. De handen gingen op elkaar voor een paar mooie aanvallen opgezet vanuit een goede verdediging. Het was wel jammer dat een aantal spelers in foutenlast kwam. Voor het gevoel werd er even één kant op gefloten. De hardwerkende Tim en Michiel waren de eerste spelers met 5 fouten. Maar ook daardoor liet het team zich niet van de wijs brengen. We wonnen het derde kwart met 26 – 13.
Tijdens een time-out in het begin van het vierde kwart vroeg coach Edmar om minimaal 90 punten. Vervolgens werd Heiloo de zaal uitgerend. Er werd weer even met veel inzet verdedigd. Vincent veroverde de bal een paar keer waarna direct een snelle aanval werd opgezet. Zeven punten op rij van Boris (een “drietje” gevolgd door twee simpele lay-ups uit de fastbreak) en scores van Jeroen, Tomas en Vincent bepaalden de eindstand op 89 – 54.

De 90 punten werden dus net niet gehaald, maar we hebben af en toe wel heel leuk basketbal gespeeld. Een aantal spelers moet nog wennen aan het fysieke spel in het rayon en zoeken nog een beetje naar hun rol in de verdediging. Nieuwkomer Esteban toonde in een paar minuten zijn vechtlust, dat belooft wat voor de toekomst. Bas (enkel) en Philip (knie/hamstrings) zijn nog niet 100% fit. Er volgen voor kerst nog elf wedstrijden tegen waarschijnlijk sterkere tegenstanders dan Flashing Heiloo. We zijn benieuwd…

[i]Scores:[/i] Vincent Antes 4, Tomas Breel 21, Boris Crama 25, Tim Heshusius 4, Pieter Klompmaker 4, Raoul Koopmans 5, Jeroen Vos 24, Michiel van Zwieten 2.